Hlavní obsah

V Iráku se sčítají hlasy, ústava prý prošla

BAGDÁD/LONDÝN

Výsledky sobotního referenda v Iráku o nové ústavě zatím nejsou známy, ale jak v neděli uvedla Samíra Muhammadová, mluvčí irácké volební komise, většina voličů sunnitské provincie Ninive se v referendu vyslovila pro návrh nové irácké ústavy. Ninive přitom byla považována za jednu ze tří provincií, kde mohlo voličské "ne" přijetí ústavy zvrátit.

Článek

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes během návštěvy Londýna uvedla, že návrh nové irácké ústavy pravděpodobně prošel navzdory překvapivě vysoké účasti sunnitských voličů.

Krok k demokracii

Později ale šéfka americké diplomacie svá hodnocení zmírnila. "Myslím, že bychom si měli na výsledky počkat, ale pravdou zůstává, že průběh byl demokratický, že (Iráčané) mají šanci hlasovat a že se k volebním urnám dostavili v hojném počtu," řekla šéfka americké diplomacie.

Riceová ke svým londýnským prohlášením uvedla, že vycházela z "předběžných informací z terénu", které v tomto smyslu vyznívaly. Poté dodala, že informace týkající se iráckého referenda k dispozici nemá, a vyjádřila naději, že irácký lid ústavu schválí, a učiní tak další důležitý krok směrem k fungující demokracii.

Opatrně se k výsledkům vyjádřil také velvyslanec USA v Iráku Zalmay Khalilzad v televizní stanici ABC. Obdobně jako Riceová řekl, že je příliš brzy na předjímání výsledku referenda. Nicméně ocenil zejména vysokou volební účast iráckých sunnitů, kteří se až dosud politického procesu v zemi neúčastnili.

Sčítání hlasů pokračuje

Podle Abdala Husajna Hendávího, šéfa volební komise, je zatím brzy na jakékoli odhady výsledků. "Nemůžeme nic odhadovat, ale doufáme, že dnes večer budeme mít přehled o tom, jak hlasování dopadlo," řekl s tím, že sčítání hlasů pokračuje.

Odhady volební účasti uvádějí, že k urnám se průměrně dostavilo 61 procent z 15,5 miliónu registrovaných voličů. Ale účast byla mnohem vyšší v sunnitských provinciích, kde se k urnám dostavilo více než 66 procent voličů.

Přijetí ústavy je klíčovým krokem iráckého přechodu k demokracii po dvou desetiletích vlády režimu Saddáma Husajna. Ten byl svržen před dvěma lety při Spojenými státy vedené invazi a nejen Washington nyní doufá, že pokud ústava projde, bude Irák schopný vytvořit legitimní vládu, zvládnout násilí sužující zemi a umožnit tak odsun 150 000 amerických vojáků.

Sobotní referendum uvítala Evropská unie, která ho označila za "důležitý krok k budoucnosti, v níž budou vyřešeny politické rozpory prostřednictvím demokratického dialogu a nikoli cestou násilí".

Do konce roku možná nová vláda

Pozorovatelé předem očekávali, že šíité a Kurdové text ústavy v referendu podpoří a menšinoví sunnité budou proti. Jestliže ústava projde, budou se do 15. prosince konat parlamentní volby a do konce roku bude mít Irák novou vládu. Pokud text odmítnou dvě třetiny obyvatel nejméně tří provincií, bude rozpuštěn parlament a práce na ústavě začne od počátku.

Text mohli zablokovat i menšinoví sunnité, kteří mají většinu ve čtyřech z 18 provincií země - Anbáru, Bagdádu, Ninive a Saláhaddínu. Největší odpor vůči ústavě panuje v sunnitských provinciích Anbár a Saláhaddín.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám