Hlavní obsah

Tony Blair popřel, že se Britové do května stáhnou z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BAGDÁD/DES MOINES

Britský ministerský předseda Tony Blair v neděli před zahájením výroční konference labouristů popřel zprávy, že se britští vojáci z Iráku stáhnou v květnu příštího roku. Odmítl uvést přesný termín s tím, že to "závisí na tom, až bude práce skončena".

Článek

"Máme mandát od OSN zůstat tam tak dlouho, jak nás bude irácká vláda chtít a tak dlouho, než se vybudují účinné irácké ozbrojené síly." Zdůvodnil, proč Britové musí v Iráku zůstat. "Není pochyb, že to co se děje nyní v Iráku je klíčové pro budoucnost naší bezpečnosti, nehledě na bezpečnost Iráku a Blízkého východu," sdělil Blair.

Ministr obrany John Reid přitom uvedl, že od počátku příštího roku by mohly být úkoly britské armády předávány iráckým jednotkám. Blair ovšem připomenul zprávy, že do iráckých jednotek pronikly povstalci. [celá zpráva]

V sobotu se objevily zprávy, že o stažení Bitové už informovali Japonce, jejichž vojáci plní čistě humanitární úkoly a Bitové spolu s Australany je chrání. Austrálie už popřela stažení svých vojáků. [celá zpráva]

Podle listu Observer však už existuje plán na odchod ze země, kterou koalice předloží příští měsíc iráckému parlamentu. Volání po odchodu Britů zesílilo poté, co se dva britští vojáci v Basře zapletli do přestřelky s policií a byli zatčeni. Irácká police je odmítla Britům vydat, předala je místo toho do rukou šíitské milice, odkud Brity vysvobodili britské jednotky. [celá zpráva]

Atentátníci zabili 22 lidí

V Bagdádu atentátník v automobilu plném výbušnin zaútočil v neděli na iráckou policejní hlídku v a usmrtil 13 osob. Mezi oběťmi útoku je pět policistů. Exploze také zranila šest příslušníků elitní jednotky. K tomuto útoku se na internetu přihlásila irácká pobočky organizace al-Kajdá.

V Hílle vjel sebevrah na kole mezi zákazníky tržiště a odpálil nálož. Jednou z obětí je malé dítě. Mezi 36 raněnými je šest lidí ve vážném stavu.

V Musajjibu sebevražedný atentátník na motocyklu odpálil výbušninu na tržišti Aulad Muslim, zabil 6 lidí a 17 jich zranil. Původní informace se zmiňovaly o výbušnině nastražené v autě, jiné uvádějí, že šlo o cyklistu, ne motorkáře.

V noci na neděli se v bagdádské čtvrti Sadr střeli američtí vojáci se členy Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra a deset jich zabili. Vojáci chtěli zadržet skupinu členů Sadrových milicí podezřelých z útoků na koaliční síly.

Albrightová: V Iráku neexistuje dobré řešení

Bývalá americká ministryně zahraničí Madelaine Albrightová v sobotu na konferenci v Des Moines v Iowě uvedla, že Američané v Iráku již nemají na výběr "dobré možnosti" a to nejhorší je tam zřejmě teprve čeká. Zdůraznila, že invaze v březnu 2003 měla řadu negativních dopadů, s nimiž se mělo počítat: "Namísto toho, aby to získalo Americe přátele, pokazilo to naše vztahy s mnoha zeměmi na Blízkém východě a v muslimském světě." Podle ní by však Iráčané zatím dávaly přednost americké přítomnosti v zemi: "Nechtějí ale, aby to vypadalo, že bychom tam mohli zůstat navždy."

Anketa

Měla by se koalice urychleně stáhnout z Iráku?
Ano
54,7 %
Ne
40,9 %
Nevím
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám