Hlavní obsah

Doživotí pro synovce Saddáma Husajna

– BAGDÁD

Irácký soud vyměřil v pondělí doživotní trest vězení synovci bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Ajmán Sabáví, který byl v únoru dopaden u hranic Sýrie, financoval odboj a povstalcům obstarával zbraně a munici. Sabáví je první odsouzený člen Saddámova klanu. Bývalý prezident má před porotou stanout přesně za měsíc.

Článek

Ajmán Sabáví je synem Saddámova nevlastního bratra Ibráhíma Hasana, který byl poradcem bývalého prezidenta. I on byl dopaden.

Ajmána čeká v listopadu další proces za zločiny, k nimž se přiznal při vyšetřování. Irácká vláda tvrdí, že vyšetřování OSN vyšlo najevo, že Sabávího rodina za Saddámovy vlády ukradla "milióny dolarů" z veřejných fondů.

Statisíce šíitů míří do Karbaly

Do irácké Karbaly míří statisíce šíitských věřících, kteří zde chtějí uctít památku posledního z 12 imámů. Ozbrojené složky jsou kvůli tomu v pohotovosti. Šíité se stali v posledních týdnem terči krvavých atentátů. Město je kvůli pouti uzavřeno pro automobily a po jeho obvodu byly rozmístěni vojáci.

Zákaz vstupu platí pro příslušníky všech šíitských polovojenských organizací. V ulicích byly postaveny stany první pomoci a poutníci dostávají psané pokyny. Mimo jiné se mají vyvarovat nákupu tekutin a potravin, které nepocházejí od organizátorů.

Police poblíž Karbaly našla velkou skrýš výbušnin a zatkla tři Araby kteří údajně chystali útok na poutníky. Čtvrtý muž vyzbrojený ručními granáty byl zadržen přímo  v procesí poutníků.

Při ranním útoku zahynulo v Mahmúdíji mezi Bagdádem a Karbalou osm lidí. Sedm z nich jsou policisté. Sebevražedný atentátník najel autem s výbušninami do zátarasu, u něhož byli policisté. Jeden z mrtvých je civilista. 

Reklama

Výběr článků

Načítám