Hlavní obsah

Panika na bagdádském mostě zabila 1000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké úřady potvrdily, že středeční tragédie na bagdádském mostě, kde propukla panika mezi šíitskými poutníky, si vyžádala na tisíc obětí. Agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvádí 965 mrtvých, irácký ministr vnitra oznámil ve čtvrtek ráno 953 mrtvé. Zraněných je 815.

Článek

Zoufalou snahu uprchnout vyvolala poplašná zpráva, že mezi poutníky na mostě je sebevražedný atentátník. V tu chvíli se všichni snažili za každou cenu uniknout, mnozí skákali do řeky Tigris, nebo tam popadali, když se prolomilo železné zábradlí. Někteří se utopili, jiní se udusili nebo byli ušlapáni. Mezi obětmi převažují ženy, děti a starší lidé. [celá zpráva]

K panice přispěl  ranní minometný útok na poutníky před mešitou v bagdádské čtvrti Kázimíja, kam mířil milión šíitů, aby si připomenuli výročí úmrtí sedmého šíitského imáma a mučedníka Músy Kázima. Útok si vyžádal sedm mrtvých a třicet šest zraněných. [celá zpráva]

K tomuto útoku se na internetu přihlásila sunnitská skupina Armáda vítězné sekty. Šíité jsou častými obětmi útoků, které jsou motivovány sektářsky. "To co se stalo (na mostě), ale nemá nic společného se sektářským napětím," uvedl ministr obrany Dulajm.

Záchranu zraněných a pošlapaných komplikovala skutečnost, že uličky v okolí mostu jsou úzké. V nemocnících se už ve středu kupily hromady mrtvých těl, která se snažili zoufalí pozůstalí identifikovat. Dnes do Bagdádu proudí tisícovky truchlících na pohřeb obětí. Premiér Ibráhím Džaafarí vyhlásil třídenní smutek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám