Hlavní obsah

Irácký parlament prodloužil o týden termín pro práci na ústavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký parlament v pondělí večer jednomyslně rozhodl prodloužit termín pro předložení návrhu nové ústavy o sedm dní, tedy do 22. srpna. Oznámila to agentura AP. Komisi, která připravuje základní zákon, se do dnešní půlnoci nepodařilo návrh nové irácké ústavy připravit. Původně žádala o desetidenní odklad.

Článek

Poslanci se sešli krátce před půlnocí místního času (před 22:00 SELČ) a hned po hlasování se rozešli. Parlamentní schůze byla dvakrát odložena, protože vyjednávači se do poslední chvíle snažili na textu dohodnout. Šíitští členové komise předtím oznámili, že návrh byl už podepsán a že zůstávají k dořešení dva body, o nichž bude jednat parlament.

Kurdové a sunnité však informaci o dohodě na ústavě popřeli a sunnité prohlásili, že není pravděpodobné, že by se podařilo dohodnout do stanového termínu, tedy do pondělní půlnoci.

Ministr plánování Barham Sálih řekl televizi Al-Arabíja, že se nepodařilo dohodnout na ústavě a že vyjednávači požádají o prodloužení termínu o sedm až deset dní. Jestliže se ani v této lhůtě nepodaří na textu ústavy dohodnout, bude podle Sáliha parlament rozpuštěn a vypsán termín nových voleb, které by se měly konat nejpozději do 10. října.

Mezi nejspornější body ústavy patří federální charakter státu, role islámu, práva žen, rozdělení zisků z ropy a status Kirkúku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám