Hlavní obsah

Útočníci se pokusili zabít iráckého viceprezidenta

BAGDÁD

Neznámí atentátníci se v pondělí pokusili zavraždit iráckého viceprezidenta Ádila Abdala Mahdího. Napadli jej ve města Bákubá. Mahdí přežil. Útok na čelního politika přišel v den, který byl určen jako datum uzavření konečného návrhu ústavy země.

Článek

Informace o atentátu na Mahdího zveřejnila arabská televize Al-Džazíra. Uvedla, že bližší informace nejsou k dispozici.

Jednání o ústavě se prodlužují

Politici v pondělí opakovaně odložili termín, kdy měli oznámit konečnou podobu ústavy. Původně ohlášenou 16. hodinu SELČ posunuli o další dvě, tj. na 18:00 SELČ.

Vládní mluvčí řekl irácké televizi, že dokument bude parlamentu určitě předložen ještě dnes. "Dohodli se a pracují na detailech. Text bude parlamentu předložen dnes, i když nebudou zřejmě známy všechny podrobnosti. Ústava se nebude líbit všem, ale hlavní body jsou jasné. Vyjednávači se snaží do poslední chvíle hájit svá stanoviska, ale dobře vědí, že pokud se nedohodnou, bude to pro ně prohra," řekl mluvčí.

Mezi nejspornější body patří federalizace Iráku, speciální status pro šíitské duchovní a rozdělování příjmů z ropy. Jeden ze šíitských poslanců řekl, že mnoho vyjednávačů se kloní k možnosti předložit ústavu parlamentu až za měsíc.

Pozorovatelé považují za nejpravděpodobnější, že ústava se sice dnes začne v parlamentu projednávat, ale v nedopracované podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Podpis irácké ústavy opět odložen

V Iráku byl v pátek opět odložen podpis ústavy, a to kvůli "rozporům" uvnitř vládní rady. Dokument má být podle Spojených států přijat brzy, po doplnění...

Výběr článků

Načítám