Hlavní obsah

Saddáma mohou popravit už po prvním soudu

BAGDÁD

Bude-li svržený irácký prezident Saddám Husajn odsouzen k trestu smrti při prvním z připravovaných soudů, může být trest vykonán, i když ostatní procesy nebudou ještě vyřešeny.

Článek

Novinářům to včera řekl pracovník iráckého tribunálu, který připravuje procesy proti bývalým prominentům. Z bezpečnostních důvodů nechtěl být jmenován.

Podle tohoto zdroje by mohlo první soudní řízení se Saddámem začít do dvou měsíců a bude se týkat Saddámova údajného podílu na masakru 150 šíitů v Dudžailu v roce 1982.

Spory kolem právníků

Bude-li mu prokázána vina, může dostat trest smrti, který Irák po nástupu nové vlády obnovil. Na výsledky ostatních procesů by se nemuselo čekat a trest by mohl být vykonán hned.

Jeho rodina k jeho obhajobě dávala dohromady početný právnický tým, avšak v pondělí ho rozpustila. Obhajobu exprezidenta má nadále vést pouze Iráčan Chalíl Dulajmí, který se tímto úkolem již zabývá.

Podle oficiální verze bylo opatření reakcí na "výjimečnou povahu procesu", jejž nyní proti Saddámovi chystá Irácký zvláštní tribunál. Podle některých svědectví však rodinu obtěžuje fakt, že se řada kontroverzních právníků označuje za Saddámovy advokáty a vydává často protichůdná vyjádření.

Například britsko-italský právník Giovanni Di Stefano v tisku stále prosazuje, aby Saddám byl souzen nebo vězněn ve Švédsku, ačkoli Stockholm to odmítá. Jako o dalším z exdiktátorových právníků se média zmiňovala o Francouzi Jacquesi Vergesovi, jenž v minulosti pomáhal někdejšímu jugoslávskému prezidentu Slobodanu Miloševičovi, kambodžskému diktátoru Pol Potovi i nacistickému zločinci Klausi Barbiemu.

Mezi právníky i exministr

K Saddámovu týmu patřil i bývalý ministr spravedlnosti USA Ramsey Clark, který udržoval v 90. letech s diktátorem těsné vazby a vystupoval v Bagdádu na konferenci o lidských právech.

Francouzský advokát Emmanuel Ludot však ve středu rozhlasu RTL řekl, že exdiktátor navzdory rozhodnutí svých příbuzných trvá na tom, aby ho zastupoval početný mezinárodní tým.

Saddáma dopadli američtí vojáci v prosinci 2003 a čeká na soud spolu s dalšími zatčenými členy své vlády. Kromě masakru v Dudžailu se proti němu připravuje obžaloba kvůli pronásledování šíitů a Kurdů, likvidaci politických oponentů, rozpoutání války proti Íránu a invazi do Kuvajtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva roky od pádu diktatury není v Iráku klid

Irák si v sobotu připomíná dva roky od začátku války, která svrhla režim Saddáma Husajna. Konec diktatury sice přinesl úlevu i zlepšení materiálních podmínek...

Husajn píše za mřížemi paměti

Svržený irácký prezident Saddáma Husajn se rozhodl zkrátit si pobyt za mřížemi psaním pamětí. Vzpomínat chce zejména na více než dvacet let, kdy vládl zemi...

Výběr článků

Načítám