Hlavní obsah

Armáda USA trestala vojáka za blog z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHOENIX/BAGDÁD

Americká armáda suspendovala příslušníka Národní gardy za to, že na svém internetovém blogu zveřejňoval informace z Iráku. Leonard Clark (40) musí navíc zaplatit pokutu 1640 dolarů (asi 41 tisíc Kč).

Článek

Pentagon kárný postihl - nyní už vojína - Clarka zdůvodnil, že vojáci mnohonárodnostních sil v Iráku sice mohou používat internet, ale nemohou na něm zveřejňovat informace týkající se přesunů armádních jednotek a jiných akcí. Nesmějí také psát o smrti spolubojovníků, a to do té doby, než je informována rodina obětí.

"Cílem opatření není poškozování práv vojáků, ale ochrana vojáků," zdůvodnil mluvčí mnohonárodnostních sil v Iráku kapitán Bill Buckner. Existenci blogů označil za "vzrůstající fenomén". Odmítl ale upřesnit, jaké ožehavé informace Clark publikoval na internetu. Podle Bucknera se odsouzený proti rozsudku neohradil, ani neodvolal.

Clark - civilním povoláním učitel v mateřské školce - byl povolán do zbraně jako člen Národní gardy vloni v listopadu. V Iráku je od ledna. Jeho jednotka se má do USA vrátit počátkem roku 2006.

Anketa

Přispíváte do blogů na internetu?
Ano
8 %
Ne
53,1 %
Nevím, co je blog
38,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 275 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám