Hlavní obsah

Iráku dochází s USA trpělivost kvůli zabíjení civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Irácká vláda hodlá na nejvyšší úrovni jednat s americkými představiteli o množících se incidentech, při nichž američtí vojáci zabíjejí irácké civilisty. Na tiskové konferenci v Bagdádu to v neděli řekl mluvčí irácké vlády. Premiér Ibráhím Džaafarí prý chce požádat, aby americká armáda zabránila dalším podobným nehodám.

Článek

Mluvčí se zmínil o lékaři a tlumočníkovi Jásirovi Salajhím, kterého poblíž jeho domu v západním Bagdádu zastřelil ze svého stanoviště americký elitní střelec. Americká armáda případ vyšetřuje.

"Není to první případ, ale díky němu se začalo hovořit o podobných incidentech, například o vraždě bratrance našeho zástupce při OSN Sámira Sumajdáího," řekl mluvčí.

Sumajdáí si prostřednictvím elektronické pošty stěžoval, že Američané při operaci v západním Iráku 25. června zastřelili bez zjevného důvodu jeho jednadvacetiletého bratrance Muhammada.

Omluva za Švýcara

USA se dnes omluvily Švýcarsku za další podobný případ - za smrt Švýcara původem z Iráku, kterého při jízdě Bagdádem zasáhla kulka vypálená z americké vojenské kolony.

Vládní mluvčí prohlásil, že Džaafarí hodlá s Američany hovořit především o článku číslo 17 dohody o působení koaličních sil v Iráku, kterou za někdejší americkou správu podepsal její šéf Paul Bremer.

Článek zaručuje příslušníkům koaličních sil imunitu. Irácké bezpečnostní jednotky je nemohou zatknout a koaliční vojáci nemohou být v Iráku za své činy souzeni. Před soud mohou být postaveni jen v zemi, která je do Iráku vyslala.

Unesen nový egyptský velvyslanec

V Bagdádu byl v sobotu večer unesen egyptský velvyslanec v Iráku Iháb Šaríf. Oznámili to v neděli egyptští diplomaté. Šaríf je od loňska už druhý člen egyptského diplomatického sboru, který v Iráku padl do rukou únosců.

V sobotu večer si vyšel ze svého domu ve čtvrti Al-Mansúr koupit noviny. Cestu mu zablokovali dva automobily BMW plné ozbrojenců a muži jej unesli, sdělil Šarífův kolega. Egyptské ministerstvo zahraničí zatím zprávu nepotvrdilo.

Šaríf je v Iráku od června a podle iráckého ministerstva vnitra byl 1. července jmenován do funkce velvyslance.

Egypt z Iráku odvolal zastupitelský sbor v roce 1991. Za tehdejší války v Perském zálibu se Káhira připojila na stranu spojenců, kteří vytlačili iráckou armádu z Kuvajtu.

Loni v červenci únosci v Iráku krátce zadrželi postavením třetího muže egyptského zastupitelského úřadu v Bagdádu a jako důvod uvedli, že chtějí Káhiru odradit od případného nasazení egyptských vojáků v Iráku.

Irácká vláda chce jednat s odbojem

Irácká vláda je připravena vyjednávat s těmi odbojovými skupinami, které v Iráku bojují s koaličními jednotkami, avšak nikoli s těmi, které zabíjejí Iráčany. Sdělil to v neděli mluvčí irácké vlády. Vláda prý chce začlenit skupiny, které bojují proti koalici, do politického procesu před příštími parlamentními volbami. Konat by se měly koncem roku nebo v lednu.

I vláda podle agentury AFP považuje přítomnost zahraničních jednotek v Iráku za nelegální, protože cizí armády do něj vstoupily bez mezinárodního mandátu, a měly tedy odejít. "Domníváme se, že pokud se odbojové skupiny zapojí do parlamentních voleb, budou po nich moci dosáhnout rychlého odchodu cizích jednotek z Iráku politickou cestou. Dveře těmto skupinám jsou otevřené," prohlásil mluvčí.

Tato nabídka však neplatí pro povstalce, kteří zabíjejí irácké civilisty a vojáky. "Zásadně rozlišujeme mezi salafistickými skupinami, které útočí na civilisty, vojáky a policisty, a mezi těmi, které bojují proti cizím jednotkám. Ti, kteří střílejí na kohokoli, nemohou být zapojeni do politického rozhodování. To jsou pro nás zločinci, kteří musejí být potrestáni," řekl mluvčí.

Salafisté hlásají islamizaci společnosti a v některých arabských zemích působí v ozbrojených radikálních skupinách. S některými odbojovými skupinami vyjednávají také Američané a vládní mluvčí dnes potvrdil, že vláda o těchto kontaktech ví.

Invaze do Iráku začala v roce 2003 bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Od té doby v Iráku zahynulo přes 1700 amerických vojáků a odhaduje se, že více než 10 000 Iráčanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám