Hlavní obsah

Na bagdádském letišti přistálo americké letadlo, boje sílí

– BAGDÁD/MOSKVA

Americké jednotky podle armádních představitelů obklíčily v neděli odpoledne Bagdád v rámci operace, jejímž cílem je dobýt město. Večer v 18:00 SELČ na letišti přistálo americké transportní letadlo C-130 Hercules. Představitelé Pentagonu tvrdí, že začala operace, jejímž cílem je dobýt Bagdád. Boje ve městě navečer zesílily.

Článek

Těžké boje vypukly na jižním a jihozápadním předměstí irácké metropole Bagdádu. Americká námořní pěchota bojuje o silniční most přes řeku Tigris u jihovýchodního předměstí. Irácká obrana oznámila, že vystřelila tím směrem na americké jednotky pět raket.

Podle agentury AFP odpolední dělostřelecká a raketová palba v průběhu večera podstatně zesílila. Silné výbuchy byly slyšet i v centru města, kam vedle granátů z děl dopadaly i bomby. Nebe nad Bagdádem osvětlovaly výbuchy z baterií protiletecké obrany.

Město je obklíčeno

Kromě jediné výpadovky na sever od Bagdádu, kam urychleně směřuje obrněná kolona USA,  americké síly kontrolují všechny výpadovky z města. Ovládly bagdádské mezinárodní letiště, kde mají  7 000 vojáků. Drží také postavení na západním a jižním předměstí metropole a na severovýchodě a jihovýchodě od ní.

Už v noci americké tanky překročily u Bagdádu řeku Eufrat. Vojenský zdroj USA řekl, že dálnic č. 1 a č. 10 se zmocnila formace 50 tanků a 70 obrněných vozidel. Spojenecké síly postupovaly po úseku dlouhém 40 kilometrů v jižní části irácké metropole. Část místních obyvatel je údajně vítala. Příslušníci elitní Republikánské gardy a polovojenských jednotek se ale bránili.

Ráno opět pronikli Američané do centra Bagdádu. Dalšího průzkumu se účastnili vojáci z 3. pěchotní divize.

Při sobotním průniku tanků městem podle amerických zdrojů bylo zabito až 3 000 iráckých vojáků. Zničenou techniku viděl v Bagdádu jak zpravodaj CNN, který se účastnil nedělního průzkumu bojem v irácké metropoli, tak i zpravodaj České televize Michal Kubal, který také potvrdil, že nad iráckou metropolí hlídkují americká letadla.

Američané ovládli letiště

Mluvčí armádního velitelství USA v Kataru Jim Wilkinson už ráno  uvedl, že jednotky USA drží bagdádské mezinárodní letiště plně pod kontrolou a tu budou rozšiřovat na všechny strany. Irácké zdroje ovšem tvrdí, že se jim ho podařilo znovu zmocnit.  Potvrdil však, že irácké jednotky v kapsách se místy urputně brání.  Reportér CNN  ještě v neděli odpoledne uváděl, že v oblasti letiště operují nepřátelské jednotky.

Britský ministr obrany Geoff Hoon varoval své zámořské spojence před přílišným optimismem, protože se mohou zaplést do podobně zdlouhavých a obtížných bojů, jako Britové v Basře.

Útok na konvoj ruských diplomatů

Při útoku na konvoj vozidel, který evakuoval z Iráku ruského velvyslance, bylo u Bagdádu několik lidí zraněno. "Kolona aut pracovníků ruské ambasády v Iráku, včetně velvyslance, se stala terčem útoku, když opouštěla Bagdád směrem k syrské hranici," řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Neuvedl, zda velvyslanec byl mezi zraněnými, ani jejich počet. Známo ani není, kdo na kolonu zaútočil.  Konvoj s diplomaty pokračuje v cestě.

O události byl okamžitě informován ruský prezident Vladimir Putin, který dal ministerstvu za úkol, aby bezodkladně zajistilo zraněným veškerou potřebnou pomoc. Velvyslanci USA a Iráku v Moskvě byli vyzváni, aby jejich země přijaly veškerá potřebná opatření na ochranu ruských občanů v Iráku, aby vyšetřily útok a potrestaly viníky.

Americké velení podle agentury Reuters oznámilo, že USA nejsou za útok odpovědné. Incident se prý odehrál v oblasti kontrolované iráckým režimem a v okolí nebyli žádní spojenečtí vojáci.

Ruský novinář cestující v konvoji, jehož svědectví přinesla AFP, však uvádí, že se kolona dostala do křížové palby iráckých a amerických jednotek. Američané prý se střelbou začali první a Iráčané ji opětovali.

Agentura Interfax uvedla, že velvyslanec Vladimir Titorenko se měl vrátit do Ruska letadlem po cestě autem z Bagdádu do Damašku. Upřesnila, že 12 zaměstnanců ambasády zůstalo v Bagdádu. Ostatní personál byl evakuován již v březnu.

Vyhlášen noční zákaz vycházení

V obklíčeném Bagdádu, na který vedle bomb dopadají už i dělostřelecké granáty a v jehož některých částech byla přerušena dodávka elektrické energie, platí od neděle zákaz nočního vycházení, a to od 18:00 (16:00 SELČ) do 6:00 (4:00 SELČ) místního času.

Dle agentury Reuters však není úplný, údajně znamená, že v této době není možné opustit město. S postupem amerických sil totiž řada obyvatel Bagdádu z města začala prchat, nebo se alespoň přestěhovala do zatím bezpečnější severní části metropole.

Američané postoupili u Karbály

Americká armáda postoupila v ulicích Karbály, když v bojích zabila více než 400 příslušníků iráckých polovojenských jednotek a další stovku jich zajala. Oddíly USA využily své palebné síly a rozdrtily obránce včetně fídajínů střelbou z tanků a děl. Naváděly je nízko letící vrtulníky. Iráčané prý už drží jen část historického centra města.

Karbála leží na  životně důležité zásobovací cestě z Kuvajtu k jednotkám bojujícím u Bagdádu. Podle britské televize BBC dnes zamířila k jihozápadnímu předměstí Bagdádu kolona asi 2000 vojenských vozidel Spojených států.

V noci Američané bojovali také s obránci středoiráckého města Kút.

Zvláštní přílohy

Reklama

Související témata:

Související články

Americké tanky Bagdádem jen projely

Americké jednotky v sobotu ráno projely částmi irácké metropole Bagdádu. Účelem vpádu však nebylo zmocnit se větších částí metropole, jak se původně tvrdilo,...

Silná slova George Bushe a Saddáma Husajna

Prezident USA George Bush v pravidelném rozhlasovém projevu k národu uvedl, že "osvobozování Iráku úspěšně pokračuje", naopak Saddám Husajn řekl,...

Výběr článků

Načítám