Hlavní obsah

Rodiče musí s dětmi o válce mluvit, soudí psychologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/LONDÝN

Pokud jde o iráckou válku, nejsou děti jen pasivními příjemci informací. Vždyť první protesty po zahájení bojů uspořádala například britská a americká mládež. V USA a Británii také pochopitelně žijí děti vojáků bojujících v Iráku, a to včetně těch, kteří padli.

Článek

Mnoho dětí zná někoho, kdo má ve válce otce nebo matku. Ve velkých městech jsou školy, kde polovina nebo více žáků jsou muslimové, kteří válku pojímají z jiné perspektivy, i když nejsou Iráčané.

Jak ale dětem vysvětlit, že na sebe lidé navzájem střílejí? Podle rakouské dětské psycholožky Mathilde Zemanové by to rodiče a učitelé neměli nijak omlouvat, ale prostě dětem říci, že lidé se mohou zachovat také tímto způsobem. Zároveň se ale musí zdůraznit, že existují lepší způsoby řešení konfliktu než násilí a střelba.

Děti se mohou dívat na televizní přenosy z válečné fronty v Iráku, rodiče jim ale musí zůstat nablízku a ochotně s nimi všechno probírat. Pokud se malým taková věc zakáže, vytváří se obraz tajemství, který může naopak vzbudit pocit nebezpečí, soudí Zemanová. 

"Jde hlavně o strach dětí ze samoty a také z toho, že se něco může stát jejich rodičům," říká psycholožka a zdůrazňuje, že dospělí musejí svým ratolestem v této době dávat najevo, že "jsou tady".

Dětem se má říkat pravda

V Británii byly zřízeny speciální "irácké" linky důvěry pro děti, zejména v posádkových městech. Rhonda Tafová z jedné takové linky ve Walesu říká, že zájem je velký a děti jsou vyděšené. Válka je něco, o čem jim vyprávěli prarodiče a ony si pamatují, že se tehdy nosily plynové masky, že lidé umírali a děti byly evakuovány. Bojí se, že se to nyní stane jim.

Stanovisko, že dětem se má říkat pravda a že se rodiče nemají tématu války vyhýbat, zastává psycholožka i Linda Blairová. Ještě důležitější však je děti poslouchat, přijít na to, co je trápí, co nevědí, kde potřebují vysvětlení.

Pro vztah rodičů a dětí je podle Blairové klíčová vzájemná důvěra. Tím, že by rodiče i v zájmu dětí před nimi začali skrývat skutečnou tvář války, tomuto vztahu nepomohou, a to právě v době, kdy děti potřebují někoho, na koho se mohou spolehnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Iráčané: Jsme svobodní, ale bez domova

Tam, kde ještě koncem března stál ve vesnici Bijara udržovaný dům Ašrafa Sadaka (45), nyní zeje obrovský kráter. Vyhloubila ho téměř tisíc kilogramů vážící...

Výběr článků

Načítám