Hlavní obsah

Vývoj událostí v Iráku - ON-LINE 31. března

22:35Koaliční síly postupují k Bagdádu každým dnem a chvíle, kdy budou Iráčané osvobozeni od utlačovatelského režimu, se blíží, prohlásil dnes americký prezident George Bush na shromáždění příslušníků pobřežní stráže ve Filadelfii.

Článek
Čas (SELČ)Událost
22:10Mluvčí amerického ministerstva obrany Victoria Clarkeová uvedla, že členové rodiny iráckého vůdce Saddáma Husajna se podle zjištění ministerstva snaží opustit Irák.
22:05Nejméně pět mohutných explozí dnes večer otřáslo centrem irácké metropole. Podle informací agentury Reuters se dva z výbuchů ozvaly z oblasti, kde se nachází prezidentský palác používaný prezidentem Saddámem Husajnem a jeho spolupracovníky.
21:55Jen v neděli vzlétla americká letadla nad Irák tisíckrát a jejich útoky směřovaly především proti postavením elitní irácké Republikánské gardy. Řekl to dnes americký generál Stanley McChrystal na pravidelné tiskové konferenci na ministerstvu obrany ve Washingtonu.
20:30Poprvé přímo a nezvykle ostře kritizoval prezidenta USA Bushe za iráckou válku jeho německý protějšek Johannes Rau. V německé zpravodajské televizi n-tv napadl Bushovy výroky o božím poslání, jež prý vede jeho počínání.
20:10Dva britští vojáci, kteří odmítli bojovat v Iráku, byli dnes přepraveni do kasáren, kde sídlí jejich jednotky. Podle obhajoby nelze vyloučit, že těmto vojákům hrozí válečný soud. [celá zpráva]
19:30V Bagdádu je pohřešována americká novinářka Molly Binghamová, která byla fotografkou někdejšího amerického viceprezidenta Alberta Gorea. Televizi ABC to řekla její sestřenice Clara.
17:17Irácký ministr informací Muhammad Saíd Saháf se na tiskové konferenci v Bagdádu pochlubil, že irácká armáda zabila 43 "britských a amerických žoldáků". Zničila také 13 tanků. 6 obrněných vozů a 2 bezpilotní Predatory. [celá zpráva]
16:30Americká televize NBC propustila známého televizního novináře Petera Arnetta za to, že poskytl státní irácké televizi interview, v němž řekl, že původní americké válečné plány selhaly kvůli iráckému odporu. Arnett sám připustil, že se dopustil "špatného úsudku". [celá zpráva]
15:10Islamistické uskupení Ansar Islám se základnami na severu Iráku na své internetové stránce oznámilo, že své oddíly přesunulo do jiných oblastí země a že se chystá podnikat sebevražedné útoky proti americkým a britským jednotkám. [celá zpráva]
14:55Na protest proti válce v Iráku vztyčili aktivisté na nejvyšší řecké hoře Olymp transparent o velikosti 900 m2 s nápisem Zastavte válku!, jenž je podle řecké televize viditelný ze vzdálenosti 8 km.
14:25Irák přemění poušť v hrob amerických a britských invazních jednotek, jestliže se nestáhnou, varoval na tiskové konferenci v Bagdádu irácký ministr zahraničí Nádží Sabrí a vyzval spojence, aby se vzdali.
14:00Z jižních předměstí Bagdádu se ozývá intenzivní dělostřelecká palba.  Informoval o tom zpravodaj s tím, že jde o nový prvek ve válce. Invazní síly vedené Spojenými státy dnes ve 13:00 místního času zahájily další vlnu vzdušných úderů na Bagdád. [celá zpráva]
11: 30Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nakoupila přes 120 000 tun mouky jako potravinovou pomoc iráckým obyvatelům. Dopravovat by se měla přes Turecko a Kurdistán a přes přístav Umm Kasr.
11:00Tři zranění britští vojáci, kteří přežili útok amerického letadla na své tanky, obvinili amerického pilota, že ignoroval signály označující spojenecká vozidla. Jeho útok si vyžádal život jednoho Brita.
9:38Američané se probojovávali do středoiráckého města Hindíja. Střety se odehrávaly i u tamního mostu přes řeku Eufrat. U Hindíje zajali několik desítek Iráčanů, kteří o sobě řekli, že jsou příslušníky elitní Republikánské gardy, sdělila tisková agentura AP. Americké jednotky zahájily útok i na město Šatra severně od jihoirácké Násiríje. [celá zpráva]
9:00Irácká státní televize nezačala v pondělí ráno vysílat program šířený pozemními vysílači poté, co noční nálety poškodily budovu ministerstva informací. Uvedla to CNN
8:50Třináct iráckých vojáků se po těžkých náletech vzdalo v Kalaku na severu Iráku kurdským bojovníkům. Uvedla to CNN.
8:29Saúdská Arábie odmítla zakázku za 64 milionů dolarů, kterou jí nabídly Spojené státy. Saúdové mohli dodávat nákladní automobily americkým jednotkám, které bojují v Iráku. Nejvyšší muslimští představitelé ale vyhlásili fatvu, tedy smrtelnou kletbu nad těmi, kdo by chtěli spojeneckým vojskům při bojích pomáhat.
6:59Novou vlnou intenzivního bombardování zaútočila spojenecká vojska v noci na dnešek na iráckou metropoli Bagdád. Jedna z řízených střel zasáhla budovu ministerstva informací, další pak prezidentský palác, který využívá syn Saddáma Husajna Kusaj. Centrem města se nad ránem rozlehly tři mohutné exploze, z nichž jedna vyvolala požár u nákupního centra nedaleko ministerstva informací.
6:19Americký ministr zahraničí Colin Powell v neděli vyzval Sýrii, aby přestala podporovat "teroristické skupiny" a irácké vedení. S podobným apelem se obrátil i na Írán, uvedly dnes světové agentury.
4:51V Británii poprvé od začátku iráckého konfliktu klesla podpora válce v Iráku. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který byl dnes zveřejněn v listu Daily Telegraph. Podle průzkumu rovněž mezi Brity stále více převládá názor, že bude válka trvat podstatně déle, než se původně předpokládalo, a že britské a americké jednotky si vedou oproti původním očekáváním hůře.
4:30Britské ministerstvo obrany dementovalo nedělní informaci britských jednotek o údajném zajetí iráckého generála v bojích u jihoiráckého města Basra. Uvedla to dnes agentura AP. "Nemáme válečného zajatce hodnosti generála," sdělila mluvčí britského ministerstva obrany.
1:18Novou vlnou intenzivního bombardování zaútočila spojenecká vojska v noci na dnešek na iráckou metropoli Bagdád. Dvě bomby způsobily požáry na jihovýchodě a západě města, jedna střela zasáhla prezidentský palác v centru. Na spojenecké nálety odpovídala s přestávkami irácká protiletadlová palba. Z reproduktorů mešit se ozývaly vždy při zahájení nové vlny bombardování modlitby.
23:59V jižním Iráku se zřítil vrtulník amerického námořnictva. Tři členové posádky při neštěstí zahynuli, další byl zraněn. Podle Pentagonu nebyl vrtulník sestřelen nepřátelskou palbou, k nehodě došlo, když vrtulník typu UH-1 Huey startoval z předsunuté tankovací a zásobovací základny na podpůrnou misi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám