Hlavní obsah

RB OSN obnovila program Ropa za potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Rada bezpečnosti OSN jednohlasně schválila rezoluci o obnovení humanitárního programu v Iráku "Ropa za potraviny". RB OSN se rezolucí ohledně programu výměny ropy za potraviny a léky, na němž po 6 let závisí až 60 procent Iráčanů, zabývala v pátek. Program byl pozastaven minulý týden krátce před zahájením útoku proti Iráku.

Článek

Páteční rezoluce zplnomocňuje Kofi Annana, aby v průběhu 45 dnů provedl "technologické a časové korekce" programu. Konkrétně se budou přehodnocovat již uzavřené kontrakty s cílem posunout priority importu směrem k nákupu potravin a medikamentů.

Bush je spokojen

Kofi Annan také rozhodne o tom, kdy začne humanitární pomoc proudit do Iráku, a to s ohledem na válečnou situaci, která v Iráku panuje. Tam trpí nedostatkem vody a zřejmě i potravin obyvatelstvo na jihu země kolem Basry.

Za jednomyslné obnovení programu poděkoval OSN vzápětí americký prezident George Bush. "Prezident je s výsledkem (hlasování) spokojen," řekl mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.

Rámcové dohody o obnovení programu dosáhly členské státy Rady bezpečnosti OSN ve čtvrtek. "Jednání byla plodná a zdá se, že jsme nalezli dohodu o rezoluci týkající se humanitární pomoci Iráku," citovala agentura Reuters německého velvyslance při OSN Güntera Pleugera.

Odlišné pohledy na pomoc a obnovu

Blair by rád zavázal OSN, která nepodpořila válku v Iráku, alespoň k pomoci a poválečné rekonstrukci Iráku. Pro rádio BBC řekl, že pokud Rada podpoří program výměny ropy za potraviny, "dveře OSN budou opět otevřeny".

Generální tajemník Kofi Annan nicméně řekl, že na základě ženevské konvence jsou USA a Británie zodpovědní za situaci civilních obyvatel..

Bush a Blair se shodují v názorech na odstranění režimu iráckého prezidenta Husajna, ale v pohledu na postup poválečné obnovy se liší. Blair je pro zapojení OSN, Bush se kloní k dominantní roli států, které podle něho tvoří protiiráckou koalici.

Připraveno je 2,5 miliardy dolarů

V rámci programu je připraveno 2,5 miliardy dolarů získaných z prodeje irácké ropy na nákup potravinové pomoci pro Irák. Rada bezpečnosti jednala celý týden, aby umožnila generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi upravit program ropa za potraviny i bez souhlasu Iráku, aby humanitární pomoc mohla zamířit do země tak brzy, jak to bude možné.

Loď s pomocí konečně zakotvila v Umm Kasru

Do jihoiráckého přístavu Umm Kasr v pátek konečně dorazila britská loď Sir Galahad s nákladem potravin, léků a dalších humanitárních potřeb, které zakotvení znemožňovaly podvodní miny v přístavu. Loď měla původně přirazit již ve středu.

Je to první plavidlo s humanitární pomocí, které dorazilo do Iráku od zahájení války.

Podle BBC je na jeho palubě 650 tun materiálu, který ale podle odborníků nepokryje potřeby strádajících obyvatel jižního Iráku. Bude prý stačit pro Umm Kasr a jeho okolí, nikoli však pro Basru, kde je obyvatelstvo sužováno zejména nedostatkem vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám