Hlavní obsah

Americký tank převálcoval v Iráku minibus: 10 mrtvých

– BAGDÁD/WASHINGTON

Deset Iráčanů bylo v pátek zabito a jeden zraněn, když u Mukdadíji v centru Iráku americký tank převálcoval minibus, který vezl lidi do práce. Američané pokračují v operacích na zajištění bezpečnosti. V pátek ohlásili, že při nich ve čtvrtek zemřeli dva vojáci v provincii Anbár a jeden v Mosúlu. Ve čtvrtek přišly v zemi o život dvě desítky lidí.

Článek

V době večerních modliteb explodovala na tržišti v Chan Bani Saad ležícím 30 km od Bagdádu v provincii Bákubá nálož nastražená v autě. Zabila čtyři lidi a dalších třináct osob zranila.

V Mosúlu na severu země bylo zabito pět kurdských milicionářů. Dva zemřeli a tři byli zraněni při výbuchu bomby v autě. Zbylí zahynuli při útoku neznámý ozbrojenců.

Deset ozbrojenců před bagdádským hotelem Bakhan přepadlo tureckého obchodníka Abdulkadira Tanrikula, který nastupoval do minibusu. Šest lidí, kteří pro něj pracovali, zabili, Turka unesli.

V severoiráckém Kirkúku byl unesen egyptský manažer ropné společnosti. Ozbrojenci ve městě také unesli čtyři mladé Kurdy.

Již ve středu večer byl zabit v Bagdádu blízký spolupracovník šíitského ajatolláha Sistáního Šejch Mahmúd Madaini a jeho syn.

Američané posilují jednotky

V severním Iráku už americká armáda posílila své jednotky a zdvojnásobila počet nasazených vrtulníků. Uvedl to ve čtvrtek ve Washingtonu generál John Batiste, který za severní oblasti odpovídá.

USA s blížícími se volbami na konci ledna posílily svůj kontingent v Iráku ze 138 000 na 150 000 vojáků.

Americký ministr zahraničí Colin Powell přitom nedávno řekl, že více mužů není třeba vysílat, a ve středu vyjádřil naději, že síly USA se naopak letos budou moci začít stahovat: "S posilováním irácké policie a armády by se měla snižovat zátěž pro naše jednotky a počty by se měly začít snižovat."

Reklama

Související témata:

Související články

Hledání zbraní v Iráku skončilo fiaskem

Američtí experti se vrátili v tichosti už před Vánocemi Kvůli násilí v Iráku a nedostatku nových informací skončila před Vánocemi v tichosti a bez výsledků...

Výběr článků

Načítám