Hlavní obsah

Několikrát zasažený Írán spojence neostřeluje

ČTK, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránské vedení "kategoricky popírá", že by íránské jednotky v neděli sporadicky ostřelovaly americko-britské síly operující na irácké straně hranice s Íránem. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného představitele íránské vlády, podle něhož je to "bezdůvodné obvinění".

Článek

Velení britských jednotek v neděli tvrdilo, že íránská protivzdušná obrana ostřelovala britskou námořní pěchotu operující v iráckém městě Fáo v Šatt al-Aráb, ústí soutoku řek Eufrat a Tigris, a letouny USA přelétávající nízko nad hraniční oblastí. Na druhou stranu íránský ministr zahraničí Kamál Charrazí poznamenal, že vzhledem k rozsahu bojů na iráckém území je "přirozené", když americké či irácké rakety dopadnou na íránské území.

Íránci protestují proti narušování svého vzdušného prostoru

Musíme si uvědomit, že jsme sousedé Iráku a boje probíhají de facto na celém jeho území. Proto je "přirozené, že raketové granáty a řízené střely dopadají i k nám, přestože jsme kategoricky protestovali a dostalo se nám slibu, že bude respektován náš vzdušný prostor," prohlásil Charrazí v noci na dnešek v rozhovoru pro státní televizní stanici. Podle ministerstva vnitra tři americké nebo britské rakety dopadly do jihoíránské oblasti Ábádánu a zranily několik lidí. Protestovali jsme u Američanů i Britů. Ti však zaujmou stanovisko, až jim Írán předloží důkazy a dokumenty, řekl Charrazí s tím, že příslušní odborníci nyní zkoumají střely, které dopadly na území Íránu.

Stejný protest Írán předložil Iráku poté, co do oblasti města Sardašt v severním Íránu dopadla jedna irácká střela. Iráčané podle něho prohlásili, že "vypálení oné rakety byl omyl" a že nemají "v úmyslu narušit prostor Islámské republiky". Na íránské území podle agentury IRNA dopadly i dvě americké rakety, které zasáhly vesnici na jihu země nedaleko hranic s Irákem u poloostrova Fáo. Mluvčí íránské armády nekomentoval, zda způsobily nějaké škody či někoho zranily jako v pátek, uvedl však že americké a britské stroje třikrát narušily íránský vzdušný prostor.

Američané incident vyšetřují

Americká armáda vyšetřuje, zda do jihozápadního Íránu nedopadla zbloudilá raketa s plochou dráhou Tomahawk. Agentuře Reuters to dnes řekl americký vojenský představitel, který si nepřál být jmenován. "I když jsou tyto rakety přesně naváděny, nic není dokonalé," uvedl americký představitel, podle něhož se celý incident vyšetřuje.

Íránci se obávají o osud svatých míst v Iráku

Spojeným státům Charrazí adresoval upozornění, že Íránci a šíitští muslimové jsou velmi citliví "na osud svatých míst Nadžáfu a Karbalá" ve středním Iráku. "Zatím tato místa nebyla poškozena," ale pokud budou, zraní to "cítění muslimů a šíitů zvlášť". Přes 90 procent Íránců a 55 procent Iráčanů jsou šíité. V nadžáfské mešitě jsou uloženy ostatky Alího, zetě zakladatele islámu proroka Muhammada a jedné z ústředních postav šíitského islámu. V Karbalá je pohřben Alího syn, mučedník imám Husajn.

Iránský prezident Chatámí uvedl v prohlášení k lidu své země k Akci Irácká svoboda: "Tento vojenský útok nezpůsobuje jen zničující škody utlačovanému iráckému lidu, je nebezpečný pro celou oblast a pro celý svět. Je to hrozba pro světový mír, protože je postavený na hrůzném obrazu, že když má někdo ohromující sílu, může si prosadit svoje požadavky za každou cenu."

Írán popřel své spojení s extrémistickým hnutím Ansar Islám

Írán neposkytuje naprosto žádnou pomoc islamistickému hnutí Ansar Islám, jehož pozice v iráckém Kurdistánu jsou od neděle terčem amerického bombardování. Prohlásil to dnes mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Asefí. Pro íránskou vládu je "Ansar Islám extremistické hnutí, které má podezřelé cíle, a mezi ním a Teheránem neexistuje žádné spojení", reagoval mluvčí na informace tisku, podle nichž Teherán tuto skupinu podporuje. "Tento druh informací je součástí psychologické války, kterou vedou obě strany" konfliktu mezi Irákem a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám