Hlavní obsah

Američané chtějí dobýt trojúhelník smrti v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Na pět tisíc vojáků Spojených států, Británie a Iráku ve středu zahájilo ofenzívu v oblasti jižně od Bagdádu, která je mezi zahraničními vojáky známá jako "trojúhelník smrti". Cílem je eliminovat skupiny ozbrojenců, které se soustředily v oblasti měst Latífíja, Iskandaríja a Džabala.

Článek

Vojáci prohledávali dům po domu a jen v Džabale bylo zatčeno 32 lidí. Zpravodajové působící při amerických jednotkách hlásili, že na rozdíl od nedávné ofenzívy ve Fallúdži dochází jen k minimálním ozbrojeným střetům.

"Pro tuto operaci je charakteristická přesnost, trpělivost a vytrvalost," tvrdil včera americký vojenský mluvčí David Nevers.

Podle Pentagonu nejde o to, rebely z regionu vypudit, ale zajmout nebo zabít.

Mezinárodní koalici v Iráku včera odjelo posílit zbývajících 700 vojáků z kontingentu Jižní Koreje, který tak dosáhne slíbeného počtu 3600 mužů, sdělilo jihokorejské ministerstvo obrany.

Dodalo, že vláda nyní v parlamentu usiluje o prodloužení mise, která má skončit v lednu, do prosince 2005. Jihokorejský kontingent je třetí největší po americkém (na 130 tisíc vojáků) a britském (asi 8000).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám