Hlavní obsah

Prudké boje ve Fallúdži brání humanitární pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Irácký Červený půlměsíc označuje situaci ve Fallúdži, kterou se americká a irácká armáda snaží vyčistit od povstalců, jako humanitární katastrofu. Americké tanky v neděli znovu intenzivně povstalce ostřelují. Prudké boje ale brání humanitárnímu konvoji Červeného půlměsíce doručit pomoc civilistům, kteří jsou ve městě uvězněni již šest dní od začátku ofenzivy.

Článek

Světové agentury informují o střelbě tanků z děl a kulometů, kterou rovněž provázejí výbuchy minometných granátů. Tyto boje vypukly přesto, že američtí velitelé již hovořili o slábnoucím odporu povstalců.

"Před dvěma dny s námi aktivně bojovali. V noci na dnešek utíkali. Vypadá to, že jsme krůček od toho, abychom zlomili jejich vůli," řekl dnes ráno kapitán tankové roty Robert Bodisch. "Myslím, že to nebude dlouho trvat."

Také agentura AP v neděli citovala důstojníky, podle nichž je celá Fallúdža již obsazena a nikde nejsou velké koncentrace rebelů. I oni ale připustili, že odpor nebyl ještě zcela potlačen a likvidace ohnisek odporu může trvat několik dní.

Ve Fallúdži se nyní hlavně bojuje ve čtvrti Šuháda na jihu města, kde se soustřeďují zahraniční radikálové. Ale americká letadla a dělostřelectvo údajně bombardují i cíle v severozápadní čtvrti Džolan.

Statní ministr irácké prozatímní vlády pro národní bezpečnost Kásim Dáud již v sobotu v Bagdádu oznámil, že rozsáhlá vojenská operace proti povstalcům ve Fallúdži skončila.

Zranění a zbídačení obyvatelé

Sedm nákladních vozů a ambulancí iráckého Červeného půlměsíce se dostalo do nemocnice ve Fallúdži v sobotu [celá zpráva], ale konvoj dosud nemohl překročit Eufrat do čtvrtí města, kde je pomoci nejvíce zapotřebí.

"Naše situace je velmi těžká. Nemáme jídlo ani vodu. Všech mých sedm dětí má těžký průjem," řekl telefonicky obyvatel centra města, který se představil jako Abú Mustafa.

"Jeden z mých synů byl v sobotu zraněn šrapnelem do nohy a krvácí, ale nemohu pro něj nic udělat," dodal před tím, než se rozplakal. Podle něj je v jeho okolí v podobné situaci aspoň šest rodin.

Není jasné, kolik z asi 300 000 obyvatel města před ofenzivou uprchlo, ani kolik jich při bojích zahynulo. Nejčastěji se uvádí odhad, podle něhož odešla asi polovina obyvatel.

Premiér prozatímní irácké vlády Ajád Aláví v sobotu řekl, že mezi civilisty nebyly "žádné oběti". Prohlásil, že šlo o "jasné vítězství nad povstalci a teroristy". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Irácká vláda: operace ve Fallúdži skončila

Rozsáhlá vojenská operace proti povstalcům v iráckém městě Fallúdža skončila. Bylo při ní zabito asi 1000 rebelů a 200 zajato. Oznámil to v sobotu v Bagdádu...

Výběr článků

Načítám