Hlavní obsah

Americký zpravodajec odsouzen za mučení iráckých zajatců

BAGDÁD

Příslušník americké vojenské rozvědky Armin Cruz přiznal v sobotu před americkým vojenským soudem v Bagdádu, že týral irácké vězně vojáky USA v bagdádské věznici Abú Ghrajb. Cruz je prvním obviněným příslušníkem vojenské rozvědky v souvislosti s mučením iráckých vězňů a osmým americkým vojákem, který je kvůli tomu souzen, druhým odsouzeným.

Článek

Cruz přiznal, že nutil tři nahé zajatce, aby se předním po sobě plazili a předstírali pohlavní styk. Čtyřiadvacetiletý voják, který pracoval jako analytik vojenské výzvědné služby,  je při činu zachycen na fotografii z října loňského roku. Potvrdil, že vstoupil do cely a nařídil zajatcům, aby se svlékli. Pak se podílel na zneužívání. Svůj čin vysvětlil tak, že si zajatce spojil se smrtí dvou vojáků ze své jednotky.

Cruz dostal osm měsíců

Obviněný přiznal vinu v obou bodech obžaloby. Viněn byl ze špatného zacházení s vězni a ze spiknutí za účelem jejich zneužívání. Cruz byl odsouzen k osmi měsícům, což je o čtyři měsíce méně, než byla nejvyšší možná míra trestu. Současně byl degradován a propuštěn z armády.

Přiznání viny ze strany Cruze se očekávalo, protože již před procesem bylo dosaženo dohody mezi ním a obžalobou. Podle ní měl Cruz převzít plnou osobní odpovědnost za mučení vězňů. Pak totiž nemůže být nastolena otázka obecné odpovědnosti vojenské rozvědky a vysoce postavených velitelů. Ti měli údajně nařídit, aby se vězni před výslechy mučili. 

Reklama

Výběr článků

Načítám