Hlavní obsah

Firma se stahuje z Iráku, aby zachránila zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Saudskoarabská firma vyhoví podmínkám únosců a ukončí své aktivity v Iráku. Zachrání tak život řidiče, kterého před dvěma týdny zadrželi ozbrojenci. Ve čtvrtek odvysílala televize Al-Džazíra ultimátum: buď firma do dvou dnů ze země odejde, nebo muž zemře. Po Filipínách, které od pátku stahují vojáky z Iráku, jde o druhý případ, kdy byly požadavky únosců splněny.

Článek

Řidiče Muhammada Garabavího únosci zadrželi, když před dvěma týdny vezl ze Saúdské Arábie do Iráku benzin pro americké vojáky.

Televize opakovaně v minulých dnech odvysílala videozáběry, na nichž 42letý Garabaví klečí před neznámými ozbrojenci a drží ve svých rukou egyptský pas.

Únosci původně požadovali výkupné ve výši jednoho miliónu dolarů. Saúdskoarabská firma ale nabídla jen 15 000 dolarů a sdělila, že víc není schopna zaplatit.

Různé ozbrojené skupiny v minulých měsících v Iráku unesly řadu cizinců - část z nich byla propuštěna, několik však bylo usmrceno.

Nejkrvavější v tomto směru byla dosud skupina Tavhíd a Džihád abú Músy Zarkávího, která v úterý zabila jednoho ze dvou bulharských rukojmích a před tím také Američana a Jihokorejce.

Filipínci se stahují

Dnes se začal z Iráku stahovat vojenský kontingent Filipín. Země tak vyhověla únoscům, kteří drží jejího občana a za propuštění požadují stažení jednotek z Iráku.

Filipíny do Iráku vyslaly 51 mužů, během dneška se na cestu domů vydá velitel a deset mužů, zbytek je bude rychle následovat.

Unesený řidič včera za rozhodnutí prezidentky Glorii Macapagalové-Arroyové vyhovět únoscům poděkoval. Naopak koaliční spojenci ústupek kritizují.

Anketa

Měly by vlády a organizace ustupovat ozbrojencům výměnou za životy rukojmích?
ANO
33,2 %
NE
31,3 %
Nedokážu věc posoudit
19,3 %
Je mi to jedno
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 576 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám