Hlavní obsah

Vlna útoků na severu Iráku, obětí je i guvernér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KIRKLÚK

Nejméně osm lidí zahynulo ve čtvrtek při dvou útocích ve mestěch Kirkúk a Haditha na severu Iráku. Výbuch bomby v automobilu před hlavní policejní stanicí ve městě Haditha na severozápadě Iráku 200 kilometrů od Bagdádu zabil nejméně tři lidi a devět dalších zranil.

Článek

Nálož byla tak silná, že exploze poškodila i radnici, banku a několik blízkých obchodů.

Dalších pět Iráčanů včetně jednoho dítěte zemřelo v noci na čtvrtek v Kirkúku při minometném útoku na dům vedle policejní stanice. 

Guvernér Usama Kašmula byl zabit mezi Mosúlem a Tikrítem na při útoku skupiny čtyř ozbrojených mužů na kolonu, v níž jel. Když je kolona míjela, tak zahájili palbu z automatických zbraní. Kromě guvernéra zabili i jeho dva tělesné strážce.

K útokům došlo po čtrnácti dnech relativního klidu na severu Iráku.

Středeční atentát u vjezdu do chráněné Zelené zóny v Bagdádu, kde sídlí irácká vláda a nacházejí se velvyslanectví USA a Velké Británie, si vyžádal 11 obětí na životech. [celá zpráva]

Saúdská firma vyhoví únoscům

Saúdskoarabská firma, jejíž egyptský řidič Mohammed Garabavi  byl unesen a hrozí mu smrt, se rozhodla ukončit své aktivity v Iráku.

"Jsme připraveni se stáhnout z Iráku abychom zachránili život rukojmího," uvedl majitel firmy Faisal al-Neheit v arabské televizi al-Džazíra a dodal: "Doufáme, že ho propustí okamžitě."

Už v neděli firma slíbila únoscům, kteří hrozili, že řidiče zabijí, 15 000 dolarů (asi 450 tis. Kč). Nevyplatí jim ovšem požadovaný milión dolarů (asi 30 mil. Kč) výkupného.

Minulý týden al-Džazíra odvysílala záběry uneseného řidiči, jak s pasem vzkazuje kolegům, aby nejezdili do Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset lidí zahynulo při explozi v Bagdádu

Výbuch bomby v úterý ráno v Bagdádu si podle iráckých policejních zdrojů vyžádal deset obětí. Zraněno bylo dalších 40 lidí. Nálož byla nastražena v automobilu....

Výběr článků

Načítám