Hlavní obsah

Američtí vojáci v Iráku: bez hamburgeru ani ránu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V minutovém taktu se střídají vrtulníky Apache nad ostře střeženým bagdádským letištěm, které současně slouží jako velitelská centrála amerických sil v Iráku.

Článek

Z jedné helikoptéry vyskakuje s úlevou ve tvářích průzkumný oddíl, který se právě vrací z operace za hlavním městem.

Muži se nejprve ohlásí veliteli a pak si to namíří na další strategický bod základny. Právě tady totiž provozuje řetězec rychlého občerstvení Burger King svou vůbec nejúspěšnější filiálku.

"Je to klíčový bod celého velitelství," řekl týdeníku Focus žertem kapitán Aaaron Hatok. Přitom jenom logo připomíná provozovny známé z řady zemí na celém světě. Chybí místa k sezení, reklama, zato jsou tu dovoleny zbraně.

Obchody tu jdou skvěle

"Náš malý podnik si udržuje s měsíčním obratem půl miliónu dolarů (asi 14 miliónů korun) první příčku mezi všemi 11 450 pobočkami. Denně připravíme pět tisíc jídel a zpracujeme 350 kilogramů hranolků," chlubí se egyptský manažer Raouf George, mezi jehož zákazníky patří američtí vojáci, civilní zaměstnanci okupační moci a spojenecké jednotky.

Nikdo jiný bezpečnostní propustku nedostane. Od loňského října sem přivážejí kontejnery plné housek, chleba, cibule, masa a hranolků.

Znamená to pět set kilometrů dlouhou pouť bez ochrany. "Zažili jsme jediné přepadení, a to na konci listopadu," dodává Raouf George. "Člověče, tady je to ráj na zemi," pochvaluje si seržant Gabriel Fernandez. Devět měsíců operuje jeho jednotka 30 kilometrů od Bagdádu. "Každý z nás se pokouší dostat se služebně na letiště a nakoupit pro všechny".

Kvalitní jídlo - základ boje

Ani jinak si vojáci na proviant nemohou stěžovat. Podle listu International Herald Tribune snídaně nabízí vejce na mnoho způsobů, šunku, klobásky, ovesnou kaši, cereálie, ovoce, chléb, džem, sušenky, lívance či na másle opečené topinky.

V poledne i večer na jídelním lístku nesmějí chybět tak typické americké pokrmy, jako je párek v rohlíku a cheeseburger, steaky, vepřové kotletky, kuřata či ryby. Jedinou věcí, bez níž se musí obejít, zůstává alkohol.

Bagdádská Burger King obslouží denně pět tisíc zákazníků, protože i v parné poušti si američtí vojáci potrpí na hamburgery s coca-colou. Naplňují tak staré Napoleonovo rčení, že armáda pochoduje podle svých žaludků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám