Hlavní obsah

Husajna prý zradil vlastní bratranec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/AMMÁN

Bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna zradil jeho bratranec generál Muhammad Ibráhím Umar Muslit. Napsal to ve čtvrtek jordánský list Al-Arab al-Júm s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký koalici.

Článek

" Muž, který zradil Saddáma a vydal ho do rukou Američanů, je jeho příbuzný - generál Muhammad Ibráhím Umar Muslit," napsal list.

Zrádný strážce

Muslit prý pomáhal Husajnovi po celou dobu jeho skrývání, mj. zajišťoval svrženému diktátorovi kontakt s blízkými.

Měl ho také chránit před případným fyzickým napadením. Pomocí prostředníka prý ke konci informoval Američany, že je připraven s dopadením pomoci.

"Muslit měl podle plánu Saddáma nadopovat, aby mohl být exprezident dopaden živý, příliš nevzdoroval a nebyl schopen utéct," napsal deník.

USA zdroj tají

Americká armáda osobu, která dodala stěžejní informaci o Saddámově úkrytu, nejmenovala. Sdělila pouze, že to byl jedinec z Husajnova okolí, po němž vojáci dlouho pátrali.

Pentagon naznačil, že muž byl vytypován mezi 9 tisíci osobami, tj. příbuznými a lidmi s kmenovými vazbami, blízkými svrženému vůdci.  

Trest smrti je možný

Irácká rada stále nevylučuje v případě Husajna udělení trestu smrti. A to přesto, že byl v květnu z tamějšího trestního zákoníku z roku 1969 vyňat, stejně jako dodatky vložené za vlády strany Baas.

Americký federální soudce Stephen Orlofsky, který zkoumal irácký právní řád, však tvrdí, že rozsudek smrti je stále možné vynést, a to za zločiny spáchané před dubnovým pádem vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám