Hlavní obsah

Arabové reagují rozdílně na zatčení diktátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KÁHIRA

Zatčení svrženého iráckého vůdce vyvolalo v arabském světě rozporné reakce. Zatímco na řadě míst v Iráku lidé vyšli do ulic a oslavují, ve zbytku arabského světa takovou radost zpráva nezpůsobila. Arabové vítali zatčení diktátora, radost jim nicméně kalilo vědomí, že za mříže se tak dostal symbol arabského odporu proti Spojeným státům.

Článek

Část arabského světa se navíc obává, že Saddámovo zatčení povzbudí amerického prezidenta George Bushe. Mnozí Arabové totiž věří, že po atentátech na USA 11. září zahájil Bush tažení proti arabskému světu a muslimům vůbec. Objevují se ale i tvrzení, že boj proti americké přítomnosti v Iráku bude pokračovat.

:. Saddám Husajn po svém zatčení s plnovousem a po ostříhání

"Je to šťastná zpráva. Přál bych si ale, aby jej byli bývali zatkli Iráčané, nikoliv americké jednotky. To totiž Bushe posílí v nadcházejících volbách," komentoval zprávu, která se rychle šíří arabskými metropolemi, bahrajnský obchodník Husajn Džafar.

Jeho názor sdílí i syrský student Abdal Násir. "Jediné, co bych si přál, aby to nebyli Američané. Nemám rád Saddáma, ale jako Arab bych nechtěl vidět, aby ho oni (Američané) vláčeli po Bagdádu," podotkl Násir.

V Tikítu zavládl smutek

 Pochmurná nálada zachvátila podle agentury Reuters Iráčany v rodišti Saddáma Husajna Tikrítu. Tikrítští totiž věří že Saddám byl zrazen a považují to za velkou ránu.

"Irák byl poražen dnes, ne v dubnu," řekl agentuře Reuters tikrítský holič Hamíd. V dubnu byl Saddám Husajn svržen a od té doby se ukrýval. "V Iráku už nejsou muslimové, protože skuteční muslimové v islámu nezradí... a tady už neexistuje žádný islám," dodal očividně smutný Hamíd.

Město, kde žijí většinou sunnitští muslimové, bylo dnes velmi tiché. Jen pár lidí vyšlo na ulici, většina obchodů měla zavřeno. Domy v obytných čtvrtích měly zavřené okenice a stažené rolety.

"Ti, kteří se dnes radují, dřív tleskali Saddámovi," podotkl majitel copycentra Waíl. "Tahle země nezná čest, prostě ho prodali," dodal Waíl, který agentuře odmítl říci příjmení.

"Samozřejmě, že je to špatná zpráva. Pro nás byl Saddám symbolem odporu americkým plánům v této oblasti. A podporujeme každého, kdo se postaví americké dominanci," podotkl islamistický člen jordánského parlamentu Azzám Hnaidí.

Ozývají se i hlasy, že tento úspěch "vyšumí", neboť Iráčané nebojovali za Saddáma, ale za ukončení americké okupace v Iráku.

"Situaci v Iráku to moc nezmění. Nevěřím, že odpor souvisel se Saddámem, a myslím, že násilí naopak vzroste, stejně jako po zabití (Saddámových synů) Udaje a Kusaje," podotkl jemenský politický analytik Saíd Šabit.

Smutek v Palestině

V pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu, kde pokračuje palestinský boj proti izraelské okupaci, novinka některé Palestince deprimovala, neboť USA, jež Palestinci vidí jako neochvějného zastánce Izraele, mohou slavit vítězství.

"Je to černý den v historii. Neříkám to proto, že Saddám je Arab, ale proto, že jako jediný muž řekl 'ne' americké nespravedlnosti na Blízkém východě," podotkl třiatřicetiletý taxikář v Ramalláhu Fádik Husám.

Kuvajťané, kteří pamatují iráckou invazi z let 1990 až 1991, však jásali. Někteří posílali přátelům a známým zprávy na mobil, mnozí řidiči na oslavu troubili. "Jsme tak rádi, že ho dostali... Saddámův režim dlouho vymýval Iráčanům mozky. Potřebovali 20 let, než si uvědomili, že z iráckého úpadku nelze vinit Kuvajťany," řekl kuvajtský občan Muhammad Hudíb.

Reklama

Související témata:

Související články

Bomba v autě zabila 17 Iráčanů

Nejméně 17 mrtvých a více než tři desítky zraněných si vyžádala ranní exploze bomby v irácké Chaldíji západně od Bagdádu. Atentátníci nálož ukryli...

Saddám Husajn dopaden

Svržený irácký prezident Saddám Husajn byl v neděli dopaden v Iráku, v malém městě vzdáleném 50 kilometrů od rodného Tikrítu. Po poledni informaci potvrdil...

Politici uvítali Saddámovo zatčení

Britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jacques Chirac i německý kancléř Gerhard Schröder uvítali v neděli odpoledne zprávu o zatčení bývalého...

Výběr článků

Načítám