Hlavní obsah

Téměř polovina 1. praporu nové irácké armády dezertovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Asi 300 ze 700 příslušníků prvního praporu irácké armády, který právě prochází výcvikem, dezertovalo. Oznámil to v Bagdádu mluvčí koalice a potvrdil podplukovník James Cassella z Pentagonu. Vojáci měli nastoupit do služby tento měsíc a důvod dezerce není zcela jasný.

Článek

"Jsou nezvěstní. Nebyli spokojeni s pracovními podmínkami a neplnili rozkazy nadřízených," řekl mluvčí. Podle agentury AP si někteří z vojáků stěžovali na nízký žold. Vojíni měli po nástupu do aktivní služby dostávat 60 dolarů měsíčně.

Pentagon se domnívá, že se mnozí zřejmě také obávali, že se jako spojenci koalice stanou oběťmi příštích atentátů. Koalice po válce rozpustila bývalou iráckou armádu a zahájila výcvik nových oddílů. Do roka by měl mít Irák vlastních 35 000 vojáků. Minulá irácká armáda měla 400 000 příslušníků.

Nové jednotky cvičí najatá americká společnost Vinnell a hlásit se mohou i bývalí vojáci, nikoli však vysocí důstojníci. První oddíly měly být přiřazeny k americké čtvrté pěší divizi v Tikrítu s úkolem střežit hranici a vojenské základny.

Ministr obrany USA Donald Rumsfeld v úterý chválil pokrok při zapojování Iráčanů do bezpečnostních úkolů. Podle něj se už na zajišťování bezpečnosti Iráku podílí 160 000 příslušníků policie a civilní obrany.

Reklama

Související témata:

Související články

USA formuje v Iráku novou armádu

Spojené státy v pondělí oznámily svůj plán vytvořit novou iráckou armádu. Ozbrojené složky by měly během příštích několika let plně nahradit koaliční síly...

Výběr článků

Načítám