Hlavní obsah

Irácká vládní rada nechce do země další cizí mírotvorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PUTRAJAYA

Irácká vládní rada nežádá vyslání mírových sil z dalších zemí do Iráku, které by nahradily Spojenými státy vedené okupační jednotky. Namísto toho chce, aby se o bezpečnost starali sami Iráčané. Zástupci irácké rady to podle agentury AP prohlásili na tiskové konferenci v malajsijské Putrajayi, kde ve čtvrtek začne summit Organizace islámské konference (OIC).

Článek

Cílem tohoto prohlášení je pravděpodobně zarazit další diskusi o případném vyslání tureckých vojáků do Iráku, píše agentura AP. Ankara opakovaně vyjádřila ochotu přispět svými vojáky do mírových jednotek v Iráku, ale irácká vládní rada se obává, že by se Turecko mohlo začít výhledově plést do iráckých vnitřních záležitostí.

Samy Spojené státy uznaly, že rozmístění tureckých jednotek v severním regionu Iráku poznamenaném konflikty mezi Turky s iráckými Kurdy není strategicky nejvhodnějším krokem. Proto minulý týden američtí představitelé vystoupili s tím, že se Turecko pokusí přesvědčit, aby šlo do západní oblasti Iráku.

Irák centrální otázkou islámského summitu

Turecko je jedinou zemí OIC, která v Malajsii vyjádřila ochotu vojáky do Iráku poslat. Ostatní muslimské země uvádějí, že se do mírových jednotek zapojí jen v případě, že budou mít mandát Rady bezpečnosti OSN.

Právě irácká otázka má být jedním z hlavních bodů agendy dvoudenního summitu OIC, na němž je očekáváno 35 nejvyšších představitelů účastnických zemí. Malajsijský summit bude největším shromážděním muslimských politiků od atentátů na USA v září 2001. OIC se svými 57 členskými státy zastupuje více než miliardu muslimů.

RB OSN projedná další verzi rezoluce k Iráku

Spojené státy podle informací BBC ústy svého vyslance u OSN Johna Negroponteho oznámily, že ve středu večer předloží Radě bezpečnosti OSN k hlasování přepracovaný návrh rezoluce o Iráku. Američtí představitelé včera údajně rozdali kolegům z RB upravenou verzi rezoluce, v níž mají být zapracovány i některé z připomínek, jež vůči dokumentu mělo Rusko, Francie a Německo.

Nová verze je výsledkem víc než dvou měsíců vyjednávání. Nestanovuje však žádný přesný termín, kdy by měla být Iráku vrácena jeho suverenita. Požadavek konkrétního data předání správy země jejím obyvatelům vyslovila právě trojice Rusko-Německo-Francie. Spojené státy a Británie jej však odmítly.

Reklama

Související témata:

Související články

Washington chce Turky v západním Iráku

Washington se pokusí vyjednat s Ankarou, aby turecké jednotky nabídnuté jako posila koaličním silám v Iráku byly rozmístěny v západní části země, daleko...

Výběr článků

Načítám