Hlavní obsah

Bombový útok na hotel s novináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně jednoho mrtvého a dva zraněné si vyžádala exploze, ke které došlo v 7 ráno místního času poblíž bagdádského hotelu al-Aike, kde sídlí štáb americké televize NBC. Bomba byla podle irácké policie umístěna v přístřešku, kde je uložen hotelový generátor. Výbuch zabil somálského hlídače.

Článek

Na paži byl zraněn v Londýně žijící zvukař NBC Dave Moodie. "Byla to malá bomba, protože velká by zničila celou budovu," řekl podplukovník irácké policie Salman Abed Karim. Výbuch pouze rozbil okna.

Zpravodaj NBC Jim Avila řekl v reportáži NBC: "Jde o první útok na některé z amerických médií, jde o první útok na média vůbec." Pro agenturu AP však uvedl, že na budově nebyl žádný emblém upozorňující na přítomnost dvanácti zaměstnanců společnosti NBC v hotelu.

Zátah v Tikrítu

Časně ráno v Husajnově rodišti Tikrítu vojáci americké 4. pěší divize podnikli další zátah na příznivce bývalého iráckáho prezidenta. Zadrželi přitom několik podezřelých osob.

Dva mrtví v Mosúlu

Nejméně dva mrtvé a osm zraněných si podle agentury AFP vyžádal výbuch, který ve středu otřásl kinem v severoiráckém Mosúlu. Policejní šéf generál Zaíd Kásim snížil předcházející bilanci útoku, která hovořila o dvou desítkách raněných. Podle Kásima jsou všichni zranění muži a stav dvou z nich je vážný. Výbuch způsobil granát, který neznámí útočníci vhodili do promítacího sálu větrákem ve střeše.

Islámští radikálové v poválečném Iráku už několikrát zaútočili na kina, která viní z promítání nemravných až pornografických filmů. Co se ve chvíli výbuchu v kině promítalo, zatím není známo, ale plakáty vyvěšené ve vestibulu zvou na italské a německé erotické filmy.

Po pádu režimu Saddáma Husajna padla restriktivní omezení na dovoz zahraničních filmů a po celé zemi začala mnohá kina promítat filmy, jež posouvají hranice daleko za limity veřejné tolerance tradiční muslimské společnosti.

Prosaddámovská demonstrace

U iráckého města Bákubá severovýchodně od Bagdádu se ve středu večer 150 lidí účastnilo manifestace, na níž skandovali hesla oslavující svrženého prezidenta Saddáma Husajna. "Naší duší, naší krví se za tebe obětujeme, Saddáme," volali a mávali portréty bývalého prezidenta. Manifestující se po půlhodině v klidu rozešli. Přítomné americké jednotky proti nim nezakročily.

Prosaddámovské demonstrace se konaly západně od Bagdádu už minulý týden poté, co arabská média zveřejnila zvukový záznam, na kterém údajně hovořil Saddám Husajn a vyzýval obyvatele k odporu proti okupantům.

Reklama

Související články

Hlas Saddáma Husajna opět pohrozil

Svržený irácký diktátor Saddám Husajn o sobě nechal znovu slyšet. Nový zvukový záznam odvysílala ve středu arabská satelitní televize al-Arabíja. Hlas...

Na Fallúdžu zaútočily vrtulníky

Tři Iráčané byli zabiti a další tři vážně zraněni při americkém náletu na vesnici ad-Džisr dva kilometry severně od města Fallúdža. Oznámila to dnes agentura...

Výběr článků

Načítám