Hlavní obsah

Saddám možná unikl v poslední chvíli

– TIKRÍT

Američtí vojáci pokračují v zátahu na iráckého diktátora Saddáma Husajna. Podle sdělení velitele operace Steve Russella je možné, že jim unikl v poslední chvíli. Údajně se šéf jeho ochranky a možná i sám Husajn ještě v sobotu skrývali v místě, kam vpadly americké jednotky v neděli.

Článek

Jednotky vnikly současně do tří farem v Saddámově rodišti Tikrítu poté, co jim informátor oznámil, že Saddámův nový šéf ochranky je v jedné z nich. "Minuli jsme ho asi o 24 hodin," řekl Russell. Poznamenal, že podle některých zpráv zde byl a včas utekl i samotný Saddám.

Operace se účastnily i vrtulníky

Farmy obklíčily stovky vojáků za podpory bojových obrněných vozidel Bradley a útočných vrtulníků Apache. Žádná střelba nezazněla. V objektech bylo zhruba 25 mužů, kteří vyšli v klidu ven. Byli zadrženi, vyslechnuti a krátce poté propuštěni, uvedla agentura AP.

 Hon Američanů na Saddáma zesílil po úterním objevení a zabití dvou Saddámových synů, Udaje a Kusaje, v iráckém Mosulu. Zesílilo přesvědčení, že bývalý vůdce Bagdádu je stále v zemi a že jeho chycení by přispělo k uklidnění bezpečnostní situace.

Američtí vojáci po tipu od informátora zadrželi ve čtvrtek poblíž Tikrítu 13 lidí, z nichž pět až deset z nich bylo podle armády USA nejspíš členy Saddámovy osobní stráže. Krátce poté se údajně Američané dozvěděli,že diktátorův nový šéf ochranky a možná samotný Saddám jsou v oblasti.

Američané zaútočili i na dům v Bagdádu

Americké jednotky zaútočily na dům v bagdádské čtvrti Mansúr, kde se mohl schovávat Saddám Husajn. Útok si podle dosavadních informací vyžádal pět obětí na životech v řadách Iráčanů. Vlastník domu, šejch Ámir Rabiha Muhammad Šammar, který je údajně Husajnovi neobyčejně podobný, agentuře AFP sdělil, že americké jednotky pronikly do jeho domu v naději, že tu najdou Husajna, "všechno prohledali a nic nenašli". Dveře do domu prý vojáci zničili s pomocí střelných zbraní. Podle místních obyvatel Američané použili při útoku na dům i rakety a granáty. Americký důstojník účastnící se razie tvrdil, že američtí vojáci "pouze reagovali na zdroje palby".

Udaje a Kusaje chtějí pohřbít v rodinné hrobce

Jeden z druhých bratranců Saddáma Husajna Ezzdeine Mohamed Hassad al-Madžíd, požádal, aby mohl pohřbít těla Saddámových synů Udaje a Kusaje. Uvedl, že čeká dopis od správce Iráku Paula Bremera, který mu to umožní. Al-Madžíd řekl, že i když Saddám zabil členy jeho rodiny, věří, že jeho povinností je pohřbít Udaje a Kusaje v rodinné hrobce v Tikrítu. Stejný požadavek vyjádřili i další vzdálenější příbuzní obou bratrů.

O těla obou synů požádal také Mahmúd an-Nadá, představitel iráckého kmene Bejdžát, z něhož pochází Saddám Husajn. Nejmenovaný americký činitel, s nímž o tom jednal, ho však údajně odbyl. "Řekl mi, že Saddám Husajn může přijít a vzít si je," sdělil an-Nadá zpravodaji Reuters i televizi al-Džazíra. An-Nadá také řekl, že mu bylo doporučeno, aby o vydání těl požádal Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Nejmenovaný člen Američany podporované Irácké vládní rady uvedl, že tento orgán doporučil vydání těl Husajnových synů příbuzným a očekává, že Američany vedená správa v Iráku to učiní. To potvrdil také anonymní zdroj agentury AFP s tím, že rozhodnutí by mělo přijít do 24 hodin.

Saddám by měl být souzen

Vedení hlavní formace, která stála léta proti Saddámovi a nyní se podílí na obnově země, Iráckého národního kongresu (INC) dnes vyjádřilo přesvědčení, že Saddám nemá být zabit, ale chycen a souzen. Podobné hlasy zazněly i po zabití Udaje a Kusaje, ze kterých se pro některé Iráčany stali mučednické muslimské oběti amerických okupantů.

Reklama

Související témata:

Související články

Saddámovi synové zabiti při zátahu v Mosulu

Synové svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Udaj a Kusaj zahynuli při úterní razii amerických vojáků v severoiráckém Mosulu. Informaci o jejich smrti...

Saddám Husajn se prý znovu ozval

Husajn ve středu údajně vyzval k zesílenému boji proti americkým silám v Iráku. Měl tak učinit ve zvukovém záznamu, který mu přisoudila a odvysílala arabská...

Výběr článků

Načítám