Hlavní obsah

Rakety svržené v Iráku bunkrům neublížily

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zásahy tzv. "chytrých" zbraní v předvečer války proti režimu Saddáma Husajna byly sice velice přesné, většina bunkrů jim však odolala. Vyplývá to ze závěrů inspekční cesty specialistů Pentagonu a CIA po Iráku.

Článek

"Není pochyb, že úder proti objektu (Saddámova) velitelství byl úspěšný," prohlásil den po zničujícím ostřelování 20. března americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Detailní letecké snímky rovněž potvrdily, že čtyři tunové bomby, svržené na bagdádskou restauraci nad údajným Saddámovým bunkrem, dopadly s nejvyšší možnou přesností - na místě zůstal jen jediný kráter.

CIA často chybila

Po prozkoumání 150 cílů bombardování experti dospěli k závěru, že ničivost úderů oslabily nedostatečné nebo úplně chybné zpravodajské informace. Na obou zmíněných místech totiž neobjevili žádné stopy po bunkrech, i když CIA tvrdila, že tam jsou.

"Saddámovy bunkry byly na špičkové světové úrovni, lepší než jsme se domnívali," řekl člen týmu agentuře CNN. Byly postaveny s evropskou pomocí a konstruovány tak, aby odolaly zejména americkým zbraním. Bunkry měly stěny a stropy z tvrzeného betonu, armovaného ocelovými svorníky, a většinou i mezivrstvu pro vstřebání otřesů po explozích.

Proč přežil Saddám?

Experti prověřovali např. akci, při níž bombardér B 2 svrhl tunovou a dvou a půl tunovou pumu na velitelské a kontrolní stanoviště Saddámových gard. Zpravodajské služby uváděly, že bunkr je tvořen šesti až osmi velkými sály. Komplex však tvořilo 25 místností, chráněných labyrintem chodeb a protiotřesovými branami. Ačkoliv zásah byl přesný, způsobil jen minimální škodu - chodby, vrata a protiotřesová vrstva bunkr ochránily.

Podle CNN zpráva expertů vysvětluje, jak mohlo nejvyšší irácké vedení přežít vlny bombardování, a zároveň zpochybňuje schopnosti americké špionáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám