Hlavní obsah

Zarkáví tvrdí, že u Tal Afaru použili Američané plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Jordánský terorista Abú Musá Zarkáví, který velí odnoži al-Kajdá v Iráku, obvinil v pondělí americké vojáky, že při víkendových střetech s povstalci na severu země u Tel Afaru použili otravné plyny. Záznam s tímto prohlášením odvysílala stanice al-Džazíra.

Článek

Záznam se nejprve objevil na internetových stránkách islamistů, z nichž ho převzala al-Džazíra. Použitím plynu však v neděli hrozila organizace Džajš Tajfa Mansúra, která na internetu uvedla, že pokud americké a irácké síly ofenzívu nezastaví do 24 hodin, použije chemické zbraně.

Americký útok na Tal Afar

V sobotu u Tal Afaru Američané spolu s iráckými vládními vojsky podnikli další útok, při němž byli zabiti 144 povstalci a 192 jich bylo zajato. Toto číslo uvedl v neděli, kdy boje stále pokračovaly, irácký ministr obrany s tím, že mnozí z mrtvých a zadržených jsou zahraniční Arabové. Podle Američanů město používají jako základnu zahraniční bojovníci, kteří do Iráku přicházejí ze Sýrie.

Irák kvůli bojům u Tal Afaru a Kaímu uzavřel přechod Rabiah na syrsko-irácké hranici.

Na 200 000 obyvatel města uteklo

Z Tal Afaru, kde v posledních týdnech probíhají tvrdé boje, odešlo na 200 000 jeho obyvatel. Irácký červený půlměsíc už pro ně postavil uprchlické tábory. Doktor Obaidi z organizace Lékaři pro Irák uvedl, že se v celém městě střílí a dopadají tam granáty. Ženy a děti z města se podle něj dostaly do táborů, zatímco někteří muži byli zadrženi a odvezeni pryč. Varoval před možností humanitární katastrofy.

Vláda to však odmítá s tím, že podnikla nutná opatření, aby zabránila ztrátám na životech nevinných. Mluvčí premiéra Adnan Ali sdělil, že z letadel se shazují letáky, aby civilisté oblast opustili. Lidé, kteří nespáchali žádný zločin, budou podle něj amnestováni.

Povstalci byli z města již jednou vyhnáni. Stalo se tak před rokem, ale jakmile se vojáci stáhli, povstalci se vrátili.

Zabit jeden z velitelů al-Kajdá v Iráku

Abú Musá Zarkáví současně ohlásil vítězství nad americkými silami u města Kaím u syrských hranic. Zarkávího prohlášení přišlo ve chvíli, kdy američtí vojáci zřejmě dosáhli dalšího úspěchu v boji proti  teroristům. V neděli se jim údajně podařilo zabít velitele odnože teroristické sítě al-Kajdá u severoiráckého Mosúlu. Při razii v obci Zanazil zahynul abú Zajd, který byl označován za "emíra" al-Kajdá v oblasti. Na místo úkrytu extremistů upozornili místní obyvatelé. Při operaci proti bojůvkám zadrželi vojáci další čtyři "teroristy".

Podle agentury AFP operují v regionu ještě dva oblastní velitelé. V posledních týdnech dva jiní předáci rovněž padli v přestřelkách s americkými a iráckými oddíly.

Výbuch v Bagdádu

V pondělí v 9.05 místního času  explodovalo v Bagdádu auto plné výbušnin mezi divadlem a budovou národní banky. Zprávy o zraněných či obětech zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám