Hlavní obsah

VÝVOJ V IRÁKU 25. března

23:26 - Spojenečtí námořní pyrotechnici zbavují jihoirácký přístav Umm Kasr nastražených min, aby umožnili jeho plné využití nákladními loděmi s humanitární pomocí. Informovali o tom spojenečtí důstojníci.

Foto: HZS MSK

Požár v jednom z bytů ve Studénce

Článek
Čas (SEČ)událost
22:40Britské síly v Iráku ztratily další dva vojáky. U města Basra se nešťastnou náhodou střetly dva britské tanky Challenger, informovalo britské ministerstvo obran. Vojáci se domnívali, že narazili na nepřítele. Výsledkem střetu jsou dva mrtví a dva těžce zranění. [celá zpráva]
22:00Americká policie předvedla v posledních dnech k výslechu přes 5000 Iráčanů žijících v USA a třicítku z nich zatkla. Sdělil to dnes mluvčí amerického Federálního úřadu pro vyšetřování David Markaley. Mluvčí podle agentury AFP upřesnil, že důvodem tohoto postupu je ověřit platnost pobytových víz iráckých přistěhovalců.
21:45Silné výbuchy otřásly iráckou metropolí Bagdádem, kde americká a britská armáda pokračují ve vzdušných úderech. Krátce po prvních explozích irácká státní televize přestala vysílat, avšak nebylo možné zjistit, zda to způsobily bomby, sdělila tisková agentura AFP. [celá zpráva]
20:20Povstání proti Saddámu Husajnovi prý vypuklo v jihoiráckém městě Basra. Informovaly o tom zpravodajské televizní stanice BBC, Sky News a ITN. Mluvčí britsko-amerického velitelského stanoviště v Kataru ale tyto informace nepotvrdil. Také americký ministr obrany Donald Rumsfeld o údajném povstání nic neví.
19:30Jak uvedl turecký velvyslanec ve Francii Uluç Zlker, Turecko je připraveno vojensky zasáhnout v severním Iráku, pokud vypukne přistěhovalecká vlna nebo pokud budou bezpečnost jeho země ohrožovat kurdští ozbrojenci.
18:25Dva americké bitevní vrtulníky Apache a Black Hawk jsou od večera pohřešovány na jihu Iráku, kde zuřila prudká písečná bouře, snižující viditelnost. Tiskové agentuře AFP to dnes sdělil důstojník armády USA. [celá zpráva]
17:50Saúdská Arábie navrhla Spojeným státům a Iráku mírový plán k řešení válečné krize. Washington ani Bagdád se k němu dosud nevyjádřily. Oznámil to dnes saúdskoarabský ministr zahraničí Saúd Fajsal. "Předložili jsme návrh a čekáme na odpověď. Náš návrh nebyl zamítnut," řekl Fajsal.
17:42Americká stíhačka F-16 v pondělí zaútočila na vlastní baterii Patriot v Iráku poté, co se na ni systém zaměřil. Dnes o tom informovalo velitelství armády USA. Nebyly hlášeny žádné ztráty na životech. Podle velení se nejedná o mimořádnou událost a jednotky se zachovaly podle toho, jak byly vycvičeny.

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Čas (SEČ)událost
16:45Další výbuchy otřásly okrajem irácké metropole Bagdádu, na kterou spojenecké síly obnovily vzdušné útoky. Z dálky bylo slyšet asi 12 explozí, sdělil podle ČTK reportér Reuters. Agentura AFP dodala, že nad metropolí přeletěla bojová letadla.
16:09Pokud turecké jednotky vstoupí na irácké území, vyvolají ostré protesty spojenců v NATO, zejména Německa, Francie a Belgie. Mohlo by to vést přinejmenším k tomu, že by Berlín a Brusel odvolaly své obsluhy radarových letounů AWACS a protiletadlových střel Patriot, které aliance poskytla Turecku jako prostředky preventivní obrany proti napadení ze strany Iráku.
15:20V USA a Velké Británie se zvyšuje počet občanů, kteří souhlasí s válkou proti Iráku. Nejrůznější průzkumy ve Spojených státech se liší pouze v procentech a tak lze konstatovat, že válku bez mandátu RB OSN nyní schvaluje mezi 70 až 76 % Američanů. V Británii úder schvaluje 56 % občanů. 18. března to bylo jen 50 % lidí. V ostatních zemích světa je veřejnost vesměs proti válce.
15:05Nejtěžší boje v Iráku americké a britské vojáky teprve čekají. V rozhovoru s americkou televizí ABC to dnes řekl předseda sboru náčelníků štábů americké armády Richard Myers. Předpokládali jsme, že první část půjde dosti rychle, uvedl. Předpokládáme také, že čím více se budeme blížit Bagdádu, tím bude odpor tvrdší, protože tam se nacházejí jejich nejlepší jednotky, řekl Myers. Zdůraznil však, že operace probíhají "v podstatě podle plánu". [celá zpráva]
14:57V Kuvajtu bylo slyšet několik silných explozí. Sirény krátce před 14:00 SEČ ohlásily poplach, který byl ale po několika minutách odvolán. Na Kuvajt od začátku války dopadlo 14 iráckých střel země-země.
14:20V minulých dvou dnech bylo v bojích na jihu Iráku zabito 500 iráckých bojovníků. S odvoláním na nejmenovaného amerického důstojníka to dnes sdělila agentura AP. [celá zpráva]
14:00Britský ministr zahraničí Jack Straw popřel tvrzení, že íránské jednotky se pokusily zapojit do bojů na irácké straně. "Zprávy, že íránské milice vstoupily do Iráku, se nezakládaly na pravdě," řekl podle íránské agentury IRNA britskému parlamentu.
13:20Válka v Iráku si vyžádá čas, protože irácký odpor trvá. Řekl to v Londýně britský premiér Tony Blair, který ale současně ujistil, že tažení na Bagdád pokračuje přesně podle plánu. Ve středu se má Blair v USA setkat s prezidentem Georgem Bushem a tajemníkem OSN Kofim Annanem.
12:10Koaliční jednotky se chystají zaujmout výchozí pozice kolem Bagdádu a potom budou čekat, až se posílí jejich podpora, uvedl britský nejmenovaný vojenský zdroj. Dosud přesně cílené letecké útoky se také nezmění v kobercové bombardování Iráku kvůli obavám z civilních obětí a z poškození infrastruktury. [celá zpráva]
11:40Irácké síly od pondělí sestřelily tři vrtulníky, zničily přes tři desítky vojenských vozidel a zabily osm vojáků protiirácké koalice. Prostřednictvím agentury AFP to uvedl irácký ministr informací Muhammad Saíd Saháf.
11:30"V Iráku nemáme žádné ruské experty," prohlásil na tiskové konferenci v Bagdádu ministr informací Muhammad Saháf a dodal: "Žádnou zemi, ani Rusko, jsme nepožádali, aby nám cokoli dodávala." [celá zpráva]
11:20Britské jednotky prý zabránily jižně od Basry postupu až 50 iráckých tanků, které se snažily proniknout od okraje města směrem na jih. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na velitele britského námořnictva. [celá zpráva]
10:20Velitelé americké 101. výsadkové divize přerušili kvůli písečné bouři leteckou operaci. "V takových podmínkách nelze létat," sdělil poručík Patrick Gioia. Vítr prý dosáhl rychlosti 92 kilometrů v hodině a viditelnost není ani kilometr. [celá zpráva]
09:43Generální tajemník OSN Kofi Annan v pondělí vyzval k co nejrychlejší humanitární pomoci Iráku bez ohledu na to, kdo bude zemi po válce spravovat.
08:46Mluvčí britských sil Al Lockwood potvrdil, že britské jednotky pravděpodobně vstoupí do ulic jihoirácké Basry, aby eliminovaly irácký odpor v tomto strategickém městě.

---------------------------------------------------------------------------

aktualizováno o události 24. března

--------------------------------------------------------------------------------------

čas (SEČ)událost
08:20Již třicet devět mrtvých Britů a Američanů si vyžádal konflikt v Iráku. Jde o součet bojových i nebojových ztrát podle televize CNN.
08:00Americké předsunuté jednotky postupující k Bagdádu zasáhla v ranních hodinách silná písečná bouře, která snižuje viditelnost na minimum. Jestli se povětrnostní situace ještě zhorší, nebudou moci vzlétnout vrtulníky k bojovým operacím.
07:30Spojenecké síly stále nemají pod kontrolu přístav Umm Kasr ani Násirijí, jejíž dobytí ohlásil v pondělí velitel spojeneckých jednotek generál Tommy Franks. V obou městech pobíhají prudké boje. Američané nasadili do bojů bitevní vrtulníky Cobra a rovněž dělostřelectvo.
00:51Irák podle televizní stanice CBS vymezil na mapě v okolí Bagdádu tzv. červenou linii. Příslušníci Republikánských gard jsou připraveni použít na této linii chemické zbraně, pokud ji spojenecké síly překročí. [celá zpráva]

--------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám