Hlavní obsah

Vojenská přítomnost v poválečném Iráku přijde Polsko draho

– VARŠAVA
DPA, Jan Horák

Nasazení polských vojáků v Iráku přijde polský státní rozpočet asi na 30 miliónů dolarů. Podle polského listu Rzeczpospolita je to podstatně více, než si původně polská vláda představovala, a to přesto, že tato částka bude představovat jen třetinu celkových nákladů. Zbývající část mají zaplatit USA.

Foto: OZC Zlaté jablko

U dětí se největšímu zájmu těší veselá medvědí kapela

Článek

Původně Varšava doufala, že náklady nebudou o mnoho vyšší než na službu vojáků přímo v Polsku, protože mimo jiné náklady na dopravu a logistické zabezpečení mají nést USA.

Šetřit se bude na uniformách

K nákladům na polské vojáky však kromě služného patří i zahraniční příplatky, vyškolení a bezpečnostní opatření. Vojáci mají například obdržet příplatek ve výši 300 dolarů měsíčně kvůli zvýšeného ohrožení zdraví a života. To je částka, která se přibližně rovná měsíčnímu platu polského učitele (necelých 8500 korun).

Naproti tomu se má šetřit při nákupu uniforem a výstroje, napsal polský list, aniž by uvedl jak. Podle novin Polsko vneslo včera dotaz k NATO, s jakou technickou pomocí může pro nasazení svých vojáků v Iráku počítat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám