Hlavní obsah

Vojáci USA v Bagdádu zastřelili 18 Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Střety amerických vojenských sil v ulicích iráckého hlavního města Baghdádu způsobily další krvavou lázeň ve mteropoli, která bývala perlou oblasti kolem Perského zálivu. Američané se v přestřelce utkali s radikály, kteří sympatizují se šíitskou odnoží islámu. Obětí útoku amerických vojáků se zřejmě stalo 18 Iráčanů.

Článek

Podle policejních zdrojů přestřelky vypukly poté, co se milice Mahdího armády věrné šíitskému klerikovi Muktadu Sadrovi pokusily zabránit americkým vojákům ve vstupu do mešity v severní části města. V okolí mešity bylo posléze nalezeno 18 mrtvých těl.

Sadrův pobočník ale oznámil, že vojáci USA zabili přes dvacet neozbrojených lidí v průběhu večerní modlitby ve východním Bagdádu. "Americké síly vnikly do Mustafovy mešity a zabily přes dvacet věřících, kteří se modlili. Svázali je a zastřelili," tvrdil Hazím Aradží.

V Bahdádu potvrdila místní policie, že našla zhruba dvě desítky těl lidí, kteří přišli o život. Ležící těla zesnulých měla na rukou pouta. Policisté zjistili, že zesnulí podlehli střelbě.

Politici se snaží domluvit

I při násilí v baghdádských ulicích pokračovaly rozhovory mezi klíčovými iráckými politiky o sestavení vlády národní jednoty. Spory mezi Araby sunnitského a šíitského vyznání a Kurdy se týkají personálního zastoupení v budoucím kabinetu.

Již před událostmi v Baghdádu našli iráčtí policisté 30 mužských mrtvol ve městě Bakúba. Všechna těla byla zbavená hlav. Lidé se stali obětí zvůle teroristů, kteří se bouří proti americké přítomnosti v zemí.

Irákem zmítá násilí mezi šíity a sunnity již několik týdnů. S bezpečností okupovaného státu si zatím příliš nevědí rady ani američtí vojáci, kterých je nnyí v Iráku 133 tisíc. Do konce roku 2006 by navíc jejich počet měl poklesnout na zhruba 100 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám