Hlavní obsah

Ve Fallúdži se bojuje už 11 dnů

FALLÚDŽA/BERN

Povstalci v irácké Fallúdži stále představují problém pro americká vojska, která postupují na jih města, neobejdou se však bez letecké a dělostřelecké podpory. Uvedl to ve čtvrtek generálplukovník John Sattler, který velí operaci námořní pěchoty. Američané v bojích od 8. 11. ztratili 51 vojáků, zabito bylo i 8 iráckých vojáků, kteří se na operaci podíleli.

Foto: Milan Haluška
Článek

Boje trvají už jedenáct dnů, přitom dobytí města a ukončení operace bylo ohlášeno v sobotu. Ve čtvrtek však bylo napadeno jedno z amerických kontrolních stanovišt ve městě.

Sattler přesto operaci označuje za velmi úspěšnou. Odhad médií, že bylo zabito za 1200 povstalců, považuje ze "pravděpodobně věrohodné číslo".

Američtí vojáci objevili ve čtvrtek ve Fallúdži dům, ze kterého organizoval terorista abú Musá Zarkáví únosy a atentáty. Byli v něm nalezeny počítače se jmennými  seznamy bojovníkům fotografie a další dokumenty, ale také několik těl. Našly se rovněž dva dopisy. V jenom z nich dává Zarkáví instrukce velitelům skupiny a v druhém ho jeden ze členů skupiny žádá o peníze a pomoc.

V objektu byla i místnost, která sloužila k výcviku bojovníků. Byly v ní mapy a instrukce, jak sestřelit letadlo. V přilehlé dílně se upravovala auta pro sebevražedné atentáty. Stál v ní americký džíp a u něj několik pytlů s dusičnanem sodným, který se používá při výrobě výbušnin.

Bojovníkům velel bývalý Husajnův gardista

Podle arabského listu Aš-Šark al-Avsat vedl povstalecké oddíly vedl ve Fallúdži jeden z velitelů teroristické organizace abú Músy Zarkávího fallúdžský rodák, Iráčan Umar Hadíd, který v minulosti sloužil ve speciální gardě Saddáma Husajna. Před deseti lety opustil gardu, odjel do Pákistánu, podrobil se výcviku v afghánských táborech a připojil se k síti al-Kajdá Do Iráku se vrátil po pádu afghánského Tálibánu. Při nedávném americkém náletu prý zahynulo mnoho jeho příbuzných.

Operace omezila akceschopnost povstalců

Podle Sattlera bylo dobytí Fallúdži velmi důležité pro omezení aktivit povstalců: "Velmi jim to ztížilo možnost operovat. Doufám, že bude pokračovat a zlomíme jim krk, vytlačíme je do oblastí, které tak dobře neznají a tam je snáze dopadneme a předáme spravedlnosti." Doufá také, že se mu podaří zadržet muže, kteří plánují operace rebelů.

Při akci bylo také zajato na 1000 vzbouřenců, většinou však šlo o Iráčany, zahraničních bojovníků bylo mezi nimi jen pár, byť Američané ve svých zprávách uváděli, že bojují i s urputně se bránícími cizinci.

Zpravodajci americké námořní pěchoty však varují, že povstalci mohou zvednout hlavu, pokud nebudou silné americké jednotky přítomny ve Fallúdži.

100 dolarů pro každou rodinu

Výše ztrát mezi civilisty zatím nebyla zveřejněna. Humanitární krize [celý článek] ve městě, kde chybí léky, potraviny i voda, by se měla zlepšit.

Červený kříž uzavřel dohodu s americkými silami o otevření koridoru pro humanitární pomoc. Mluvčí prozatímní irácké vlády uvedl, že zdravotnické zařízení budou uvedena znovu do provozu. Obyvatelům, kteří prchli bude při návratu poskytnuta pomoc, každá rodina dostane kompenzaci ve výši 100 dolarů.

USA porušily ženevské konvence

Švýcarské ministerstvo zahraniční obvinilo USA z porušení ženevských konvencí se zacházením se zajatci, když americký voják ve Fallúdži v sobotu zastřelil na zemi ležícího zraněného neozbrojeného iráckého povstalce. Bern žádá objasnění celé události. [celý článek]

Reklama

Výběr článků

Načítám