Hlavní obsah

V sestřeleném vrtulníku v Iráku zahynulo 11 lidí

BAGDÁD

V Iráku zemřelo při pádu civilní helikoptéry Mi-8 podle posledních zpráv jedenáct osob. Stroj byl sestřelen mezi Bagdádem a Tikrítem, uvedly ve čtvrtek zdroje z armády Spojených států. V bulharském stroji přišlo o život šest Američanů, tři Bulhaři a dva Fidžijce.

Článek

"Vrtulník ruské výroby letěl severně od Bagdádu, když byl zasažen," uvedl armádní zdroj s tím, že stroj sestřelila "pravděpodobně raketa".

Mi-8 se po dopadu na zem nedaleko města Tamíjá, asi 30 kilometrů od metropole, vzňal. Jak uvedl zdroj, helikoptéru nevyužívala žádná z armád operujících nyní v Iráku.

Bulharské ministerstvo obrany k incidentu uvedlo, že stroj provozovala bulharská letecká společnost Heli- Air. Světové agentury původně uváděly, že na palubě zahynuly: Američané, Bulhaři a Filipínci. V dalších verzích zprávy ale upřesnily, že v případě posledně jmenované národnosti šlo o Fidžijce.

Podle ambasády USA oběti ze Spojených států pracovaly v Iráku pro americkou bezpečnostní firmu Blackwater, která za peníze v Bagdádu zajišťuje osobní ochranu osobnostem.

Ke zničení helikoptéry se přihlásila organizace sítě al-Kajdá v Iráku. Ta se také přihlásila ke středečnímu pokusu o atentát na bývalého iráckého premiéra Ajáda Alávího. V prohlášení na internetu zároveň pohrozila, že se o útok pokusí znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám