Hlavní obsah

V sestřeleném vrtulníku našlo smrt 15 amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Ranní sestřel amerického transportního vrtulníku CH-47 Chinook u města Falúdža ve Středním Iráku 60 kilometrů západně od Bagdádu si vyžádal života 15 amerických vojáků. Dalších dvacet jedna bylo zraněno. Uvedl to mluvčí americké armády. Někteří jsou přitom zraněni těžce.

Foto: Lucie Pešková-Kulichová

Tradiční jídla Jeseníků i místní pivo jdou v horách pod Pradědem doslova "na dračku".

Článek

Na palubě stroje bylo mezi 32 a 35 osobami. Jde o nejkrvavější útok proti koaličním jednotkám v Iráku od 1. května, kdy skončily hlavní bojové operace v Iráku, i největší denní ztrátu od 23, března, kdy zemřelo v boji 28 amerických vojáků. Ve Bagdádu si totiž exploze bomby, které zničila vozidlo s americkými vojáky, vyžádala život jednoho z nich. Od konce bojových operací tak v Iráku už zahynulo 138 amerických vojáků.

Ve Fallúdži přišli o život při pumovém útoku také dva američtí civilisté, kteří spolupracovali s armádou Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americké armádní zdroje.

Dalšího Američana, který patřil stejně jako oba mrtví k dodavatelům pro ženijní vojsko, výbušnina nastražená u silnice zranila. Na místě bylo vidět nejméně jedno hořící auto, které krátce po incidentu obklopily davy jásajících Iráčanů.

Přes sestřelení vrtulníku a další násilí Spojené státy setrvají ve svém úsilí v Iráku, které je bojem proti terorismu, prohlásil americký ministr obrany Donald Rumsfeld. "Jediné, co lze dělat, je vést válku proti teroru. Není možné zůstat nečinně stát a doufat, že na vás teroristé opět neudeří," řekl v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC.

Na vrtulník vypálili protiletadlovou střelu

Jeden ze dvou vrtulníků, které převážely americké vojáky ze základny na dovolence do Bagdádu, byl sestřelen zhruba v 09:00 místního času (07:00 SEČ) u jižního předměstí Falúdži, která je baštou sunnitů a svědkem častých protiamerických útoků.

Očití svědci uvedli, že na dva letící vrtulníky neznámí útočníci vypálili dvě ruční protiletadlové rakety, z nichž jedna zasáhla svůj cíl. Zpravodajka CNN Jane Arrafová, která v Iráku kraji oblasti uvedla: "Spojenečtí vojáci, kteří kontrolují provoz s odjištěnými zbraněmi, říkají, že je to velmi výbušná oblast." Dodala, že v zemědělském kraji je pro kohokoli snadné se schovat a z úkrytu odpálit raketu.

AP poznamenala, že američtí vojenští představitelé opakovaně varovali, že od dubnového pádu režimu Saddáma Husajna zůstává v rukou Iráčanů blíže neupřesněný počet přenosných raketometů se střelami země-vzduch.

Radost Iráčanů

V ulicích města se mnozí lidí otevřeně radovali ze zřícení stroje, skandovali protiamerická hesla a ukazovali údajné úlomky vrtulníku novinářům. Těm Američané podle agentury Reuters zakázali vstup na místo neštěstí a již přítomným žurnalistům zabavovali filmy. Stejné scény bylo možné vidět u hořícího amerického auta.

Chinook je desetitunový víceúčelový vrtulník, který se od dob vietnamské války používá pro přepravu jednotek a těžší vojenské techniky.

Při pátečním střetu v Bagdádu, kde proto stovkám demostrantů, házejících kameny na Američany, byly nasazeny obrněné transportéry, zahynulo 14 Iráčánu.

Anketa

Zvládají Američané situaci v Iráku?
Až na výjimky ano
25,7 %
Nedaří se jim to
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4617 čtenářů.

Za pořádek v Iráku zodpovídají Američané

Šest států sousedících s Irákem - Sýrie, Turecko, Írán, Jordánsko, Saúdské Arábie, Kuvajtu  - a Egypt na schůzce v Damašku vyzvaly k větší roli OSN a okolních zemí ve vývoji v Iráku a k rychlému předání moci Iráčanům. Dále odsoudily teroristické útoky proti civilistům a humanitárním pracovníkům a zdůraznili odpovědnost okupačních sil za udržení pořádku v této arabské zemi.

Zúčastněné státy také odmítly tvrzení Washingtonu, že Sýrie a Írán se vměšují do iráckých záležitostí. Ministři se naopak nezabývali vysíláním dalších jednotek do Iráku.

Šest zemí je proti podobné praxi a člen NATO Turecko tento krok přes naléhání USA stále oddaluje s odůvodněním, že si to nepřejí Iráčané.

Uražený Iráčan nepřijel

Jednodenní schůzky šéfů sedmi diplomacií k dopadům irácké krize na oblast v Damašku se neúčastnil představitel Iráku. Byť ze sobotního neformálního jednání ministrů vzešlo jednomyslné pozvání Iráku na nedělní schůzku, iráčtí představitelé se rozhodli této příležitost nevyužít.

Předseda prozatímní vládní rady Hošjar Zibarí v sobotu uvedl, že pozvání podle něj přišlo příliš pozdě, což prý radu urazilo a navíc způsobilo organizační těžkosti. Kuvajt přitom nabídl Bagdádu letadlo.

 "Když někoho pozvete a on odmítne, nemyslím si, že ho budete zvát v budoucnosti," vzkázal egyptský ministr Ahmad Máhir do Iráku. Jednalo se o čtvrtou podobnou schůzku. Ministři se dohodli, že příští se uskuteční v Kuvajtu. Její termín podle dostupných zdrojů zatím nestanovili.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Video dokazuje brutalitu Saddámových jednotek

Americké televize CNN a FoxNews ve čtvrtek zveřejnily záběry údajného mučení, kterého se měly dopouštět irácké oddíly Fidájínů. Amatérská videonahrávka...

Výběr článků

Načítám