Hlavní obsah

V Iráku unesli dva německé inženýry

BAGDÁD

Dva němečtí inženýři byli uneseni v úterý ráno na severu Iráku u města Bajdží. Unesli je z domu, kde žili v areálu čističky u velké rafinérie ve městě. Unesli je muži v armádních uniformách. O únosu informovala místní policie, německé vládní zdroje jej zatím nepotvrdily.

Článek

Policie předpokládá, že byli odvezeni do Mosúlu. Proto zablokovala silnice tímto směrem, únosce však nedopadla. Rafinérie v Bajdží byla loni častým místem útoků.

Oba inženýři jsou teprve druhým a třetím uneseným Němcem v Iráku. Před nimi se do rukou únosců dostala archeoložka Susanne Osthoffová (43).

Nejasnosti okolo únosu Osthoffové

Okolo jejího případu je řada nejasností, spekuluje se, že spolupracovala s německou tajnou službou BND. U unesené ženy, která konvertovala k islámu, navíc byla po propuštění objevena část peněz z výkupného. Jak napsal týdeník Focus, pracovníci ambasády objevili v šatech Osthoffové ukryté tři tisíce dolarů (72 tisíc korun), převázané gumičkou. Našli je ve chvíli, kdy se krátce po osvobození žena sprchovala v budově velvyslanectví.

"Sériová čísla na bankovkách potvrdila, že peníze skutečně pocházejí z výkupného," uvedl časopis. Informaci o nálezu evidovaných peněz tehdy neprodleně agenti Spolkového kriminálního úřadu BKA předali berlínskému krizovému štábu na ministerstvu zahraničí, ale ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier (SPD) nařídil "absolutní utajení".

Bezpečnostní úřady ale listu Süddeutsche Zeitung prozradily, že Osthoffovou nepodezřívají z toho, že by s únosci přímo spolupracovala - jinak řečeno vylučují, že šlo o fingovaný únos. Podle archeoložky jí peníze dali iráčtí ozbrojenci při propuštění.

Německá vláda při osvobození Osthoffové odmítla sdělit, zda zaplatila výkupné, kancléřka Angela Merkelová to popřela s tím, že její země se nedá vydírat. Odhady německého tisku se ale ustálily na částce mezi 4,5 až pěti milióny dolarů (108 až 120 mil. korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám