Hlavní obsah

V Iráku osvobodili tři rukojmí, 20 lidí zemřelo při atentátech

BAGDÁD

Tři rukojmí zadržované v Iráku se podařilo osvobodit ve čtvrtek při operaci mezinárodních sil. Brit a dva Kanaďané, pracující pro humanitární organizaci Christian Peacemaker Teams, byli v rukou únosců od 26. listopadu. Při sérií explozí v Bagdádu zahynulo ve čtvrtek přes 20 osob. Uvedlo to irácké ministerstvo vnitra.

Článek

Nejméně patnáctt lidí přišlo v irácké metropoli Bagdádu o život při výbuchu automobilu, se kterým sebevražedný atentátník narazil ve vysoké rychlosti do kontrolního stanoviště před budovou kriminální policie. Dalších 30 osob bylo zraněno. Na místo vyrazily ihned sanitky a policie oblast uzavřela. 

Jeden Iráčan už předtím zahynul, když nedaleko odtud na náměstí vybuchla nálož umístěná v autě. Odpálena byla na dálku a poškodila banku. Dva policisty zabila exploze nálože v autě na ulici Maghríb.

Čtvrtá exploze zasáhla kolonu aut policejního velitele, který v ní ale nejel. Není jasné, zda si útok vyžádal oběti na životech.

Pátá exploze na parkovišti poškodila několik aut.

Rukojmí byli osvobozeni po čtyřech měsících

Z rukou Brigád mečů pravdy byl ve čtvrtek osvobozen 74letý britský mírový aktivista Norman Kember a Kanaďané James Loney a Harmeet Singh Sooden. Únosci hrozili, že je zabijí, pokud nebudou propuštěni všichni věznění Iráčané. Zdravotní  stav Brita byl uspokojivý, Kanaďané museli být převezeni do nemocnice. Únosci je zadržovali od 26. listopadu.

Britský ministr zahraničí Jack Straw sdělil, že na operaci se podílely i britské síly, neuvedl, však jak. Sdělil jen, že příprava operace zabrala několik týdnů.

Čtvrtý unesený Američan Tom Fox byl nalezen mrtev 11. března. Na jeho těle byly patrné stopy po mučení elektrickým proudem.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli německou archeoložku

Od pátku se v Iráku pohřešuje jedna německá občanka, která byla unesena. V úterý to oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Jäger. Jde o pátého...

Americký rukojmí byl v Iráku nalezen mrtev

Iráčtí únosci zabili amerického humanitárního pracovníka Toma Foxe. Jeho tělo bylo nalezeno v pátek ráno. Sdělil to v noci z pátku na sobotu mluvčí amerického...

Výběr článků

Načítám