Hlavní obsah

V Iráku nejméně 15 mrtvých po střelbě Američanů do davu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

O 15 mrtvých Iráčanech, které zabili Američané při střelbě do davu demonstrantů ve městě Fallúdža 50 kilometrů západně od Bagdádu, informovala v úterý katarská televize al-Džazíra. Dalších 70 lidí bylo zraněno. Místní lidé podle agentury Reuters hovoří o 17 obětech.

Foto: Pavel Jaňurek

Nehoda po policejní honičce

Článek

Podle zpravodaje al-Džazíry, který telefonoval v přímém vstupu z Bagdádu, američtí vojáci zahájili palbu v noci na dnešek kolem půlnoci místního času (22:00 SELČ) poté, co na ně někdo z davu hodil kámen.

Al-Džazíra: protesty po večerní modlitbě

Reportér řekl, že skupina asi 200 lidí ukončila večerní muslimské modlitby v mešitě a na výzvu kazatelů šla protestovat proti pokračující přítomnosti amerických jednotek v Iráku. Zpravodaj al-Džazíry dodal, že nezná přesný počet zraněných, kteří jsou ošetřováni v pěti různých nemocnicích ve Fallúdži.

Reuters: demonstranti vyzývali Ameriku k odchodu

Zpravodaj Reuters sledoval pohřeb na hřbitově ve Fallúdži. Účastníci pohřbu volali: "Obětujeme vám, mučedníci, své duše a svou krev!" Místní sunnitský duchovní agentuře řekl, že neozbrojení demonstranti přišli ke škole obsazené americkými vojáky s cílem požádat je, aby odešli. Vojáci prý ale zahájili palbu.

Ústřední velení americké armády v Kataru sdělilo, že o incidentu neví, a velitelé amerického pozemního vojska v Bagdádu se zatím nemohli vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám