Hlavní obsah

V irácké věznici nutili zadržené masturbovat před kamerou

SYDNEY

Australská televize SBS zveřejnila ve středu další, dosud nezveřejněné snímky mučených Iráčanů z věznice Abú Ghrajb z roku 2003. Zřejmě pocházejí ze stejných zdrojů, jako šokující snímky zveřejněné v dubnu 2004, kvůli nimž bylo odsouzeno devět amerických vojáků. Jsou na nich vidět už odsouzení včetně vojínů Lynndie Englandové a Charlese Granera, který je považován z iniciátora mučení.

Článek

Na jednom videu je záběr, jak vojáci nutili vězně před kamerou masturbovat. Jiné zachycuje Iráčana, jak mlátí hlavou o zeď . Podle SBS šlo o duševně nemocného, který se stal hračkou v rukou strážců. Ti na něm cvičili způsoby znehybnění.

Zveřejněny byly také fotografie ukazující zranění vězňů, která měli po těle i na hlavě. Jeden byl ošetřován se zraněním krku, které utrpěl při přepravě v rámci tábora. Některé snímky zachycují stejné mučení jako už dříve zveřejněné obrázky, na jednom je muž s kápí na hlavě, k jehož tělu jsou připojené dráty.

Američtí vyšetřovatelé mají v rukou více než sto snímků a čtyři videa natočená ve věznici Abú Ghrajb. V září soudce v New Yorku rozhodl, že by snímky měly být zveřejněny podle dodatku o svobodě informací. O zveřejnění žádal Svaz amerických občanských práv. Soudce odmítl námitky vlády, že tyto snímky mohou přilít oleje do ohně protiamerických nálad.

V neděli byly zveřejněny záběry, jak Iráčany mučili Britové [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám