Hlavní obsah

V hotelu novinářů v Bagdádu zemřelo po explozi nejméně 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V blízkosti hotelu Palestina v centru iráckého Bagdádu vybuchly v pondělí odpoledne tři bomby. V hotelu jsou obytováni zahraniční novináři. Při výbuších zemřelo podle irácké policie 20 lidí a nejméně 40 jich bylo zraněno.

Článek

Mezi oběťmi nejsou hosté hotelu, ale většinou kolemjdoucí lidé. Podle agentur útoky spáchali sebevražední atentátníci v automobilech.

Irácký bezpečnostní poradce Muvaffak Rúbáí řekl, že řidiči tří automobilů se původně chtěli dostat do hotelů a zmocnit se arabských a západních novinářů jako rukojmích. Měli zbraně a granáty.

První vůz narazil do betonových zátarasů, které jsou kolem hotelů Palestine a Sheraton, před půl šestou večer místního času. Výbuch silně poškodil betonové bloky. Za dvě minuty vybuchl další vůz poblíž nedaleké mešity. Po minutě přijelo z jiné strany náměstí auto s cementem, dostalo se asi šest metrů za zábranu, tam začalo popojíždět na místě a nakonec vybuchlo.

"Výbuch byl vidět asi míli daleko," řekl reportér této televize Nic Robertson. Hotel má 19 pater, mnoho pokojů je poničeno.

Místo u hotelu Palestina proslulo tím, že v jeho blízkosti stávala socha Saddáma Husajna v nadživotní velikosti, kterou americká armáda po vstupu do Bagdádu v dubnu 2003 svrhla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám