Hlavní obsah

USA zůstanou v Iráku, dokud nedopadnou Husajna

NEW YORK

Americký prezident George Bush v pátek ve Washingtonu zdůraznil, že Spojené státy neopustí Irák, dokud tam nebude nastolena demokracie. Uvedl to při setkání s italským prezidentem Carlem Azegliem Ciampim v Bílém domě.

Článek

"Zůstaneme, dokud nedokončíme naše dílo, a tím je demokratický a mírový Irák," zdůraznil Bush při setkání se svým italským protějškem.

Bush se zároveň nechal slyšet, že Spojené státy v Iráku zůstanou do té doby, než dopadnou bývalého diktátora Saddáma Husajna. "Chytneme ho," přesvědčivě řekl Bush.

Prezident Spojených států dále uvedl, že americký správce v Iráku Paul Bremer urychlí s prozatímní vládní radou konzultace o předávání politické moci Iráčanům.

Mezi americkými představiteli panuje přesvědčení, že irácké obyvatelstvo neuvěří změnám, jestliže bude Saddám Husajn na svobodě a bude moci kolem své osoby shromažďovat podporu nespokojenců.  

Ciampi zdůraznil, že Itálie si přeje "úplné naplnění" rezoluce Organizace spojených národů o předání moci Iráčanům, a poukázal, že do 15. prosince musí být předložen časový rozvrh vypracování nové irácké ústavy a konání voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám