Hlavní obsah

USA zase ztratily v Iráku vrtulník, asi byl sestřelen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký vrtulník se zřídil v pondělí asi 30 kilometrů severně od Bagdádu u města Mišada. Podle svědků byl průzkumný stroj zasažen raketou, americká armáda se však k příčině pádu nevyjádřila. Oba členové posádky zahynuli.

Článek

K útoku se přihlásily hned tři povstalecké skupiny. Rada mudžáhidínů, vytvořená údajně nedávno sítí al-Kajdá, tvrdí, že helikoptéru Chinook sestřelila raketou Strela severně od Bagdádu. Na videu, které zveřejnila Armáda mudžáhidínů, je vidět raketu vystřelenou na vrtulník, který se vzápětí ocitá v plamenech a v oblaku kouře padá k zemi. Třetí skupina, Brigády Saláhaddína Ajjúbího, vydala prohlášení, v němž se hlásí k sestřelení stroje Apache. Podle Reuters jde zřejmě o tutéž událost.

Američané ztratili průzkumný vrtulník OH-58 Kiowa už v pátek, když ho vzbouřenci sestřelili u Mosúlu. I v tomto případě zahynuli dva členové posádky. Pří pádu transportního vrtulníku UH-60 Black Hawk u Tal Afaru zahynulo 8. ledna 12 vojáků.

Útoky rebelů

Vzbouřenci v pondělí několikrát zaútočili na irácké policisty a vojáky. Nejtragičtější byl útok u Bákuby, kde rebelové zabili pět policistů a jedno dítě. Dalších osmnáct lidí bylo při dvoufázovém útoku zraněno. Nejprve zaútočila skupina ozbrojených mužů na policejní hlídku. Když na místo střetu přijely přivolané posily, explodovalo tam auto naložené výbušninami.

Při dalších střetech byli zabiti dva policisté v Bagdádu. Čtyři vojáky a jednoho civilistu pak zranila nálož nastražené u silnice.

Část výsledků voleb byla anulována

Irácká volební komise v pondělí oznámila, že kvůli podvodům musely být anulovány hlasy z 227 volebních místností. Konečný výsledek prosincových parlamentních voleb to údajně nijak neovlivnilo. Oficiální volební výsledek dosud nebyl zveřejněn, protože se čeká na nezávislé vyšetření stížností. Podle předběžných informací ve volbách zvítězili většinoví šíité.

Diskuse byla zrušena kvůli vulgárním a rasistickým příspěvkům, které se navíc netýkaly tématu. Slušným přispěvatelům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám