Hlavní obsah

USA vracejí do života irácké baasisty

Právo, Břetislav Tureček
BAGDÁD/WASHINGTON

Bývalí členové Arabské strany socialistické obrody (Baas), v jejímž jménu byly v Iráku za vlády Saddáma Husajna povražděny tisíce lidí, se možná už brzy vrátí do vrcholných funkcí v zemi. Spojené státy totiž v zájmu stabilizace Iráku začínají brát na milost i někdejší nomenklaturu, již před rokem vyřadily z veřejného života.

Foto: Jan Bureš

Zlatý Mirákl

Článek

Po pádu Saddámova režimu bylo loni na jaře propuštěno na 400 tisíc státních zaměstnanců z ozbrojených sil, školství a informačního aparátu. Stalo se tak v rámci politiky amerického okupačního správce Paula Bremera a kvůli tlaku řadových Iráčanů, kteří v té době mj. začínali odkrývat hromadné hroby obětí Saddámovy diktatury.

"Nyní přehodnocujeme, jak je tato politika naplňována a zjišťujeme, jak můžeme lépe vyvážit potřebu odborníků a zkušenost Iráčanů toužících po spravedlnosti," řekl ve čtvrtek ve Washingtonu mluvčí Bílého domu Scott McClellan. Také mluvčí okupační správy v Bagdádu Dan Senor na tiskové konferenci řekl, že nově již budou vítáni bývalí formální členové rozpuštěné strany, avšak nikoli ti baasisté, kteří se podíleli na zločinných aktivitách.

Právě tento týden byli jmenováni členové iráckého tribunálu, který má soudit Saddáma a podle svého statutu i válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a eventuálně i genocidu páchanou vládnoucími socialisty od července 1968, kdy se pučem chopili moci, až do loňského května, kdy byli svrženi americkou invazí.

První budou učitelé

List The Washington Post ve čtvrtek citoval nejmenovaného činitele okupační správy v Bagdádu, podle nějž by vracení bývalých baasistů do veřejného života mělo začít opětovným přijetím asi 11 tisíc učitelů. "Mnoho z těchto lidí bylo naším systémem postiženo. Formálně členství ve straně neodráželo jejich skutečnou roli."

Do hry se ale vracejí i vysocí důstojníci Saddámových ozbrojených sil. Okupační správa například oznámila, že do nově budované armády byl mezi tuctem jiných generálů přizván i Amr Hášimí, který byl v armádě až do svého penzionování v roce 1997.

Baasisté se, stejně jako další špičky někdejšího režimu, rekrutovali především z řad 25procentní menšiny arabských sunnitů. Jejich postupná rehabilitace, stejně jako nábor bývalých důstojníků, jsou motivovány hlavně snahou podchytit obyvatelstvo středního Iráku, kde okupační armády a administrativa čelí rostoucí nevoli i ozbrojeným akcím hnutí odporu.

"Amerika jim hned dvakrát pomohla"

Jinde však shovívavost k aktivistům Saddámova režimu stále naráží na hradbu kritiky.

"Baasisté měli v minulosti řadu privilegií. Dostalo se jim všeho, počínaje přednostním přístupem na vysoké školy, zatímco ostatní byli v roli hlupáků," napsal nedávno deník at-Táchí vydávaný Demokratickou stranou Kurdistánu.

"Dnes se baasisté snaží vylepšit svou tvář, vydávají dokumenty o ochraně lidských práv a rozhlašují, že jsou nevinní. A Amerika jim hned dvakrát posloužila: dříve kvůli svým zájmům mlčela nad tím, co se zde dělo, dnes se je snaží udržet na vedoucích postech."

Reklama

Výběr článků

Načítám