Hlavní obsah

USA přiznaly, že neznají osud dvanácti vojáků

– KUVAJT

Celkem 12 koaličních vojáků je pohřešováno v Iráku, přiznalo v neděli centrální velitelství armády USA poté, co irácká televize odvysílala záběry amerických zajatců. Pentagon prohlásil, že nafilmovaní mrtví byli zřejmě popraveni. Podle televize Sky News měli ve spáncích díry po kulkách. Na záběrech je také pět živých zajatců, mezi nimi jedna žena.

Článek

Žena a její kolega se na záběrech zdají být zraněni.Jeden z vojáků ležel na koberečku.

Irácká televize tvrdí, že vojáci byli zatčeni v Násiriji na jihu Iráku, kde probíhá bitva s americkými jednotkami. Zadrženým byly na záběrech kladeny otázky a uváděli svoje jména, identifikační čísla a města, odkud pocházejí.

První z vězňů uvedl, že se jmenuje Miller a pochází z Kansasu. Na dotaz, proč přišel do Iráku, odpověděl: "Protože mi to řekli. Plním jen rozkazy. Řekli mi, abych střílel, jen když bude někdo střílet na mě. Nechci nikoho zabíjet."

Rumsfeld: Irák porušil Ženevské konvence

"Je to porušení Ženevských konvencí, ty záběry, které jste odvysílali," prohlásil Rumsfeld v americké televizní stanici CBS. Odvolával se tak na mezinárodní zákony o zacházení s válečnými zajatci, které podle jeho slov zakazují sdělovacím prostředkům fotografovat, natáčet či zpovídat osoby zajaté v boji.

Televize tyto záběry odvysílala poté, co irácký viceprezident Táhá Jasín Ramadán oznámil zajetí nepřátelských vojáků v blízkosti Násiríje a slíbil, že je brzy národu předvede v televizním vysílání. Záběry z irácké televize přebrala katarská televize al-Džazíra.

Ukázka záběru amerických zajatců, který odvysílala irácká televize.

Američan zemřel po útoku na základnu v Kuvajtu

Jeden z třinácti amerických vojáků, kteří byli v noci zasaženi při granátovém útoku na velitelské stany americké 101. vzdušné výsadkové divize v Kuvajtu, ráno zemřel. Z útoku je podezřelý jeden z členů jednotky.

"Podezřelý byl zadržen," sdělil mluvčí americké armády Max Blumenfeld s tím, že se jedná o vojáka 101. divize. Americká televize Fox News zadrženého popsala jako amerického muslima a uvedla, že se před útokem na americkou základnu Camp Pennsylvania choval podivně. Podle agentury AP se podezřelý po incidentu ukryl v bunkru, kde byl nalezen. Granáty do dvou velitelských stanů bylo vhozeny o půl druhé ráno místního času (23:30 SEČ).

Ze třinácti zasažených bylo jedenáct přepraveno vrtulníky do polní nemocnice. Dva vojáci jsou zraněni těžce. Jde o první útok proti americkým silám rozmístěným na kuvajtském území, které se mají podílet na válce proti Iráku. Zároveň však jde již o čtvrtý útok proti americkým státním příslušníkům v Kuvajtu od října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám