Hlavní obsah

USA plánuje posílit kontingent v Iráku

BAGDÁD/BASRA/WASHINGTON/TOKIO

Pentagon plánuje posílení amerického kontingentu v Iráku. Prezindet Bush se obrátit na kongres, aby přidal armádě peníze. Britské jednotky v Iráku se ve středu na žádost USA začaly přesouvat z jihu do středního Iráku.

Foto: Tomáš Kilbergr

Tvůrčí tým se už potřetí zaměřuje na mladé publikum.

Článek

Prezident Bush plánuje požádat Kongres na začátku příštího roku o 75 miliard dolarů na financování válek v Iráku a Afghánistánu. Náčelník štábu generál Peter Schoomaker uvedl už v úterý, že armáda bude do konce září potřebovat o 35 až 40 miliard dolarů více než ji Kongres přislíbil. Demokratický kandidát na prezidenta John Kerry nákladnost války v Iráku komentoval slovy: "Nekompetentnost je nákladná."

Představitelé Pentagonu potvrdili, že zvažují posílení počtu amerických vojáků v Iráku. Nové jednotky by měly posílit bezpečnost během lednových iráckých voleb V současné době je v Iráku 138 000 amerických vojáků.

Vrchní velitel amerických sil v zemi generál John Abizaid už dříve řekl, že předpokládá potřebu posílení bezpečnostních sil, ale doufal, že to vyřeší jednotky nově budované irácké armády. Pentagon však zvažuje, že zkušené jednotky by zůstaly v Iráku ještě déle, než bylo plánováno, a nasazení dalších by se mělo urychlit.

Zatím však nebylo rozhodnuto, zda se bude požadavku vyhověno. Nedojde k tomu před prezidentskými volbami.

Britové se přesouvají do středního Iráku

Britské jednotky vyhověly požadavku USA a ve středu ráno se začaly přesouvat k Bagdádu, aby posílily koalici v oblasti středního Iráku, kde je odpor rebelů nejsilnější. Přesunu se účastní na 500 příslušníků skotského pluku Black Watch a 350 členů dalších podpůrných jednotek. Sto z nich tvoří průzkumníci.

Přesun má uvolnit Američanům ruce k dobytí Fallúdži, kterou ovládají vzbouřenci a kde má svou základnu terorista abú Musá Zarkáví. Má také pomoci zabezpečit lednové volby.

Podle deníku The Times se někteří vysocí britští důstojníci obávají, že odchod Black Watch ponechá "nebezpečné prázdno" na jihu země, kde by zbylé britské a další jednotky neměly potřebnou ochranu v případě, že by se tamní situace zhoršila.

Japonsko nevyhoví Zarkávímu

Japonská vláda nestáhne své vojáky z Iráku, prohlásil v úterý japonský premiér Džuničiró Koizumi. Nesplní tedy požadavek teroristy abú Músy Zarkávího, který zajal japonského občana Šoseje Kodu a hrozí jeho zabitím.

Zarkávího skupina oznámila únos Japonce v úterý. Na internetu zveřejnila video, které odvysílala také televizní stanice al -Džazíra. Pohrozila, že setne Japonce, pokud se japonský kontingent nestáhne do 48 hodin. Koda řekl před třemi maskovanými únosci: "Ptali se mne, proč japonská vláda porušila zákon a vyslala vojáky do Iráku. Chtěli, aby vláda stáhla vojáky z Iráku, jinak mi setnou hlavu." 

Japonsko má v Iráku nebojový kontingent zhruba 550 vojáků.

Austrálie: válka zvýšila nebezpečí terorismu

Australská vláda ve středu poprvé připustila, že její rozhodnutí zúčastnit se války v Iráku nejspíš zvýšilo hrozbu teroristických útoků v Austrálii. "Pokud jsou v Austrálii lidé, kteří věří v extremistickou ideologii typu (afghánského islámského) Tálibanu a kteří vidí přechod Iráku k demokracii, tak by je to mohlo motivovat k větší aktivitě," uvedl australský ministr zahraničí Alexander Downer.

Větší riziko atentátů v zemi připustil i generální ředitel australských tajných služeb ASIO Dennis Richardson, který dosud stejně jako vláda tvrdil, že dění v Iráku a kolem něj teroristickou hrozbu nezvýšilo. "Irák nabídl al-Kajdá další zdůvodnění teroristických činů," řekl v úterý šéf ASIO.

Reklama

Výběr článků

Načítám