Hlavní obsah

Únosci zavraždili v Iráku dvanáct Nepálců

DUBAJ

Dvanáct Nepálců, které unesli iráčtí ozbrojenci, bylo zavražděno. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na internetové stránky islamistů. Ozbrojenci ze skupiny Ansar al Sunna uvádějí, že jeden rukojmí byl podřezán a zbylých 11 zastřeleno.

Článek

Nepálci chtěli v Iráku pracovat jako kuchaři a uklízeči pro jordánskou společnost. Byli uneseni 20. srpna. Videozáznam krvavé popravy se objevil na internetu.

Muži leží tváří dolů na podlaze blíže neurčené místnosti. Záběry na jejich mrtvá těla ukazují otvory způsobené střelnými ranami.

"Vykonali jsme boží trest proti dvanácti Nepálcům, kteří přišli ze své země, aby bojovali proti muslimům a aby sloužili židům a křesťanům věříce, že Buddha je jejich bůh," uvádí se v prohlášení skupiny, které doprovází snímky zachycující vraždu Nepálců.

Jeden muž byl údajně podřezán a ostatní zastřeleni ranou do týla. "Varujeme nepálskou vládu a jiné. Tyto záběry jsou důsledkem kolaborace, zrady a špionáže. Vraťte se domů, dříve než skončíte v rakvích," stojí dále v prohlášení.  

Popravě předcházelo varování

O zadržení Nepálců informovali islamisté koncem minulého týdne.

V neděli se na internetu objevil videozáznam, na němž jeden ze zadržených čte prohlášení, v němž varuje zahraniční pracovníky před cestou do Iráku. Vězeň zároveň obvinil Spojené státy, že stále lžou a nemají situaci v Iráku pod kontrolou.

Podobně jako jiné chudé asijské státy zakázal Nepál svým občanům cestovat do Iráku nebo tam pracovat. Mnozí ale zákaz porušují s vidinou vysokých výdělků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám