Hlavní obsah

Unesený Brit se obrací na Blaira, aby stáhl vojáky z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/LONDÝN

Čtyřiasedmdesátiletý britský profesor Norman Kember, který byl spolu se třemi dalšími pracovníky humanitární organizace Christian Peacemaker Team před deseti dny unesen v Iráku, vyzval na videu zaslaném únosci ke stažení britských jednotek. Podobně se na videu vyjádřil i unesený Američan Tom Fox.

Článek

Spoutaný Kember se ve videu obrátil přímo na premiéra: "Žádám pana Blaira, aby stáhl britské jednotky z Iráku a nechal irácký lid samostatně rozhodovat o své vládě.

Čtyřiapadesátiletý Američan Tom Fox mluvil v podobném duchu: "Jako představitelé Christian Peacemaker Team cítíme, že pokračující americká a britská okupace není v zájmu iráckého lidu."

Podle editora zahraniční rubriky BBC Johna Simpsona Kember vyjádřil svůj vlastní názor a byl velmi kritický k přítomnosti amerických a britských sil v zemi. Simpson označil za "absurdní, že únosci zajali čtyři lidi, z nichž jeden je jejich nejlepších přátel na světě". Únosci ze skupiny Meče pravdy je obvinili ze špionáže ve prospěch USA, a hrozili, že je zabijí do 8. prosince.

Britský ministr zahraničí Jack Straw v pondělí projevil ochotu vyslechnout, "co mají Kemberovi únosci na srdci". Podle televize BBC byl už s nimi navázán kontakt, šéf britské diplomacie však odmítl tuto informaci potvrdit.

Nevládní křesťanská humanitární organizace Christian Peacemaker Teams, pro kterou unesení muži pracovali, vyzvala v úterý únosce k propuštění svých pracovníků. Apelovala na jejich lidskost: " Obracíme se na vaši lidskost ukázat slitování nad našimi bratry a nechat je bezpečně odejít, aby pokračovali ve své práci. Jak můžete vidět z projevů podpory od našich přátel v Iráku a ve světě, pracujeme pro ty, kdo jsou utlačováni." Mírová organizace v něm zároveň odsuzuje "vlády vlastních zemí za jejich akce v Iráku".

Z Iráku jsou uneseni čtyři pracovníci této mírové organizace, německá archeoložka, francouzský inženýr a americký bezpečnostní poradce.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli německou archeoložku

Od pátku se v Iráku pohřešuje jedna německá občanka, která byla unesena. V úterý to oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Jäger. Jde o pátého...

Výběr článků

Načítám