Hlavní obsah

Unesení řidiči v Iráku: Somálce propustí, Turek asi mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Informace o osudu rukojmích v Iráku jsou nejasné. Skupina únosců napojená na teroristu abú Músu Zarkávího v pondělí prohlásila, že propustí somálského rukojmího, kterého zadržovala od minulého týdne. Krátce předtím byly podle agentury Reuters na islamistické internetové stránce zveřejněny fotografie dokumentující smrt tureckého zajatce.

Foto: Archiv Hudebního festivalu Antonína Dvořáka

Guarneri trio Prague.

Článek

Jeho zavražděním pohrozili iráčtí extremisté ze skupiny Tavhíd a džihád teroristy Abú Músu Zarkávího. Autenticitu pěti snímků zatím nebylo možné ověřit. Zachycuje rukojmího, jak klečí na kolenou před skupinkou ozbrojených mužů. Na jedné z fotografií přikládá maskovaný muž rukojmímu, jenž má zavázané oči, k hlavě pistoli a na dalším obrázku leží unesený na zemi v kaluži krve. Zabití jednoho ze svých občanů unesených minulý týden v Iráku nepotvrdilo ani turecké ministerstvo zahraničí v Ankaře.

Dvě turecké společnosti přitom daly najevo, že svou činnost v Iráku ukončí, aby byli jejich dva řidiči propuštěni. "V tuto chvíli je pro nás důležité, aby se oba vrátili ve zdraví domů," uvedl mluvčí speditérské firmy Omark Ozrurk.

Somálce propustí

Oznámení o propuštění Somálce přišlo poté, co kuvajtská firma, která ho zaměstnávala, prohlásila, že zastaví činnost v Iráku. "Skupina oznámila, že se rozhodla propustit somálského rukojmího Alího Ahmada Músu, aby tak ocenila jeho podporu Iráku i slib jeho kuvajtského zaměstnavatele zastavit činnost v Iráku," bylo řečeno v projevu únosců, zaslaném u televizi al- Džazíra. Skupina Tavhíd a džihád hrozila, že Ahmada Músu popraví během 48 hodin, pokud nebudou splněny její podmínky.

Osud dalších řidičů nejasný

Zcela neznámý je osud sedmi řidičů -  tří Keňanů, tří Indů a Egypťana, kteří byli také uneseni minulý týden. Keňská vláda, tvrdí, že byli propuštěni. Ministr zahraničí Chirau Ali Mwakwere uvedl: "Jsem potěšen, že všichni zři Keňané byli spolu se čtyřmi dalšími lidmi, unesenými 20. července, propuštěni." Podle něj jsou na egyptské ambasádě. 

Propuštění nepotvrdila indická vláda. Zaměstnavatelé řidičů je popírají s tím, že pokračují rozhovory o jejich propuštění. Zprostředkovatel přitom míní ukončit svoji práci. "Končím s ním, protože jsem nedosáhl žádné dohody s kuvajtským zaměstnavatelem mužů."

V Iráku bylo v posledních měsících uneseno na 70 cizinců.  Většina z nich byli řidiči kamionů, kteří pracovali pro společnosti, jež dodávají koaličním jednotkám v Iráku zboží.

Zadržen syn zprostředkovatele rozhovorů

Američané zavřeli syna vůdce Asociace muslimských učenců Mothnau Al.-Dhariho. Spolu s dalšími dvěma lidmi ho obvinili, že převážel výbušbniny. Asociace je ve styku s militantními islaámistickými skupinami a pomáhá zprostředkovávat jednání s únosci.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku nalezeno další bezhlavé tělo

Iráčtí policisté nalezli ve čtvrtek u města Biji bezhlavé tělo cizince. Muž byl oblečen v červeném oděvu, hlava ležela v červeném pytli vedle trupu. Národnost...

V Iráku zmizeli dva Pákistánci

Dva obyvatelé Pákistánu, kteří pracují pro kuvajtskou společnost v Iráku, jsou od pátku pohřešováni. V neděli to oznámila pákistánská vláda a zdůraznila,...

Výběr článků

Načítám