Hlavní obsah

U Bagdádu byli uneseni tři rumunští novináři

– BUKUREŠŤ/BAGDÁD

Rumunské úřady v úterý oznámily, že pohřešují tři své občany v Iráku. Zmizeli beze stopy nedaleko Bagdádu. Podle prezidenta Traiana Basescua jde o novináře.

Článek

Pohřešovaní - zpravodajka televize Prima Tv Marie-Jeanne Ionová, její kameraman Sorin Miscoci a zpravodaj deníku Romania libera Ovidiu Ohanesian - v době únosu směřovali k rumunským vojákům.

Neznámí ozbrojenci je přepadli v pondělí v noci na silnici nedaleko Bagdádu, a to v oblasti vyhlášené právě násilnostmi a útoky na cizince. Podle diplomatických zdrojů trojice porušila zásadní pravidla bezpečnosti.

Basescua konstatoval, že žena po přepadení stačila zavolat do domovské redakce v Bukurešti. Tamnímu editorovi detailně popsala, kde se nacházejí. Vzápětí se spojení přerušilo. Od té doby se nikdo z trojice neozval.

Basescu uvedl, že již vyzval irácké úřady, aby vše začaly urychleně řešit. Doplnil, že o pomoc požádal také zpravodajské služby několika států, které působí v oblasti. Premiér shrnul, že existuje naděje, že nejde o politický čin, ale spíše o "útok banditů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám