Hlavní obsah

Tribunál se Saddámem má začít v létě

BAGDÁD

Proces se Saddámem Husajnem začne v létě, nejspíš po červenci. Iráckému listu Azzamán to v sobotu řekl člen irácké vládní rady Ahmad al-Barak.

Foto: fotoalbum M.a J.Vackových

Vše začalo na ostrově Hokkaidó jako netradiční svatební cesta na kolech po čtyřech hlavních japonských ostrovech.

Článek

"Koaliční činitelé už dokončili výslechy," uvedl Barak a dodal, že se zaměřili především na zbraně hromadného ničení, mezinárodní teroristickou síť a irácké peníze uložené v bankách mimo zemi.

Barak se domnívá, že Saddáma by měli soudit za několik nejtěžších zločinů, a ne za všechny zločiny, protože pak by se proces mohl táhnout i několik let. Soud se sesazeným diktátorem připravuje člen vládní rady a soudce Dara Núr ad Dín. Přelíčení má být veřejné.

Saddáma zajali američtí vojáci loni v prosinci v "pavoučí díře" ve vesnici ad-Daúr poblíž jeho rodného Tikrítu. Mezinárodní výbor Červeného kříže mu doručuje dopisy od jeho nejstarší dcery Raghad, která žije v Ammánu v paláci, jejž jí poskytl jordánský panovník. Vůči svému otci zůstala loajální, přestože v roce 1996 byl na jeho přímý rozkaz zavražděn její manžel.

Exdiktátor je dál v Iráku

Saddáma bude obhajovat francouzský advokát Jacques Vergés (79), expert na procesy týkající se válečných zločinů a terorismu. V roce 2002 působil jako advokát exprezidenta Miloševiče u Evropského soudního dvora pro lidská práva ve Štrasburku.

Obhajoval také bývalého šéfa gestapa v Lyonu Klause Barbieho či teroristu Carlose. Saddám neopustil od svého zadržení Irák a Spojené státy nemají v úmyslu převézt ho do jiného státu. Londýnskému al-Haját do řekl zástupce šéf amerického centrálního velení generálporučík Lance Smith: "Bude postaven před irácký soud a tam také odsouzen," prohlásil Smith.

Začátkem dubna britský list TheIndependent oznámil, že Američané Husajna po zadržení 13. prosince 2003 převezli k výslechům na letadlovou loď v Perském zálivu. Později byl podle některých zpráv údajně tajně přemístěn do Kataru.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácká rada: Husajn je v Bagdádu

Saddám Husajn je vězněn v Bagdádu a bude souzen v Iráku. Prohlásil to ve středu člen irácké vládní rady Muvaffak Rúbáí, podle něhož proces se Saddámem bude...

Husajn teď čelí týmu psychologů

Saddám se při výsleších musí dívat na videozáznamy z demonstrací proti své osobě, odkrývání hromadných hrobů, mučení a poprav svých odpůrců. Je to součást...

Saddáma Husajna dostala žena

Irácký diktátor Saddám Husajn vystřídal během života pět manželek a nespočet milenek. Osudovou ženou se mu však stala jednatřicetiletá Angela Santanová...

Výběr článků

Načítám